Anunţul făcut luni a avut loc la câteva ore de când Trump a acuzat Beijingul pe Twitter de deprecierea monedei, adăugând ulterior că acest comportament a fost folosit ”pentru a ne fura afacerile şi fabricile, a ne afecta locurile de muncă, a ne reduce salariile şi leza preţurile fermierilor noştri. Până aici!”.
Banca Populară a Chinei a permis luni yuanului să se deprecieze dincolo de pragul de 7 unităţi pentru un dolar, considerat un nivel psihologic important, pentru prima oară în ultimul deceniu. Măsura este considerată una de retorsiune, în urma avertismentului preşedintelui Trump de a impune un tarif de 10% pentru produse importate din China în valoare de 300 de miliarde de dolari, care nu erau încă vizate de tarife punitive.
Deprecierea yuanului survine pe fondul unui conflict comercial de lungă durată între Washington şi Beijing, în care ambele ţări au impus penalităţi economice, pe parcursul negocierilor care au loc cu sincope.
Preşedinţii americani s-au folosit deseori de raportul bianual referitor la piaţa valutară ca instrument diplomatic, în relaţiile cu ţările considerate că au cursuri de schimb care afectează locurile de muncă şi creşterea economică din Statele Unite.
Statele Unite nu au mai etichetat o ţară ca fiind manipulatoare de monedă din anii 1990, când Bill Clinton a luat această măsură împotriva Chinei. Numirea unei ţări în acest fel nu duce la declanşarea imediată a unor penalităţi, dar este considerată de alte ţări ca fiind o provocare.
Departamentul Trezoreriei americane a refuzat să eticheteze China o manipulatoare de monedă, chiar dacă Trump s-a angajat să facă acest lucru, în timpul campaniei sale prezidenţiale din 2016. În schimb, China a fost plasată pe ”o listă de monitorizare”, alături de alte opt state partenere comerciale ale Statelor Unite.
Trump a afirmat de mai multe ori că China şi-a depreciat treptat moneda în ultimul an pentru a compensa tarifele aplicate de SUA pentru bunuri importate din China de ordinul miliardelor de dolari, pe fondul războiului comercial dintre cele două superputeri economice.