Secretarul apărării american Mark Esper, aflat în vizită în Japonia, a declarat marţi că orice operaţiune turcă în nordul Siriei va fi ”inacceptabilă”, iar Statele Unite vor împiedica incursiunile unilaterale, în contextul amplificării tensiunilor dintre Washington şi Ankara, relatează Reuters şi AFP.
Preşedintele Tayyip Erdogan a declarat duminică că Turcia, care are deja o bază în nord-vestul Siriei, va efectua o operaţiune militară într-o zonă controlată de kurzi la est de Eufrat în nordul Siriei.
”În mod clar credem că orice acţiune unilaterală a Turciei ar fi inacceptabilă”, a declarat şeful Pentagonului în cursul unei vizite în Japonia.
”Ceea ce vom face este să prevenim incursiunile unilaterale care ar deranja, din nou, aceste interese reciproce … pe care SUA, Turcia şi Forţele Democratice Siriene (FDS) le împărtăşesc în ceea ce priveşte nordul Siriei”, a explicat responsabilul american.
Cu sprijinul SUA, FDS, din care face parte miliţia kurdă YPG (Unităţi de apărare a poporului), au preluat controlul în ultimii patru ani într-o zonă extinsă din nord-est Siriei, care se afla sub controlul militanţilor Statului Islamic. Ankara consideră YPG drept organizaţie teroristă.
Mark Esper a menţionat faptul că Statele Unite nu au niciun plan să renunţe la FDS, dar nu a dat asigurări că Statele Unite le vor proteja în cazul unei operaţiuni turce.
O echipă de la Pentagon s-a deplasat în Turcia pentru a discuta cu oficiali turci despre această problemă, responsabilul american exprimându-şi speranţa că se va ajunge la un acord cu Ankara. Ministrul american a sugerat că o operaţiune turcă în nordul Siriei ar putea afecta acţiunea FDS de a împiedica Statul Islamic să reia controlul asupra teritoriului pe care îl deţinea în Siria precum şi capacitatea forţelor susţinute de SUA de a ţine în detenţie mii de presupuşi luptători ai organizaţiei jihadiste.
Campania condusă de Turcia, care a fost amânată luni întregi ca urmare a opoziţiei SUA, are ca scop îndepărtarea miliţiei kurde YPG dintr-o serie de oraşe de frontieră în provinciile Raqqa şi Hasaka.
Ankara a acuzat Washingtonul că a oprit continuarea acestei operaţiuni prin crearea unei zone de securitate în interiorul graniţei de nord-est a Siriei cu Turcia.
În această săptămână, Erdogan a spus că atât Rusia, cât şi SUA au fost informate în legătură cu planificarea operaţiunii, dar nu a precizat când ar urma să înceapă. Aceasta ar marca a treia incursiune turcă în Siria în tot atâţia ani.
Turcia intenţionează să lanseze o ofensivă în nordul Siriei, la est de fluviul Eufrat, pentru a alunga din zonă o miliţie kurdă considerată teroristă, a anunţat duminică preşedintele Recep Tayyip Erdogan, notează AFP.
Turcia consideră că YPG sunt o „emanaţie teroristă” a mişcării pentru independenţă kurde. SUA se bazează însă pe YPG în lupta lor împotriva grupării Stat Islamic.
Preşedintele american Donald Trump a propus crearea unei „zone de securitate” de 30 km de-a lungul frontierei turco-siriene după ameninţările lui Erdogan de a pătrunde în Siria din decembrie.
Legăturile dintre cei doi aliaţi NATO au fost tensionate de o serie de probleme, între care excluderea Turciei de către Statele Unite din programul de furnizare de avioane de luptă F-35 după ce Ankara a cumpărat sisteme anti-rachetă ruseşti S-400, ceea ce Washingtonul consideră a fi o ameninţare.