Sorin Mîndruţescu, CEO Oracle România, plasat sub control judiciar de DNA, cu o cauţiune uriaşă: „O regretabilă neînţelegere”

Procurorii DNA au făcut percheziţii  la sediul companiei Oracle din Pipera. Procurorii ar avea un caz de posibila corupţie în mediul privat. Directorul general al Oracle România, Sorin Mîndruţescu, a fost audiat la DNA şi plasat sub control judiciar pe cauțiune de jumătate de milion de euro.
Filip Stan
07 aug. 2019, 13:13
Sorin Mîndruţescu, CEO Oracle România, plasat sub control judiciar de DNA, cu o cauţiune uriaşă:

UPDATE Directorul general al Oracle Romania, Sorin Mîndrutescu, a depus azi la DNA o garantie imobiliara pentru cautiunea de jumatate de milion de euro. Mîndrutescu garanteaza plata cautiunii cu imobilul lui din Bucuresti de 415 metri patrati. Mîndrutescu a garantat plata cautiunii pentru a fi anchetat în stare de libertate sub control judiciar.

„La data de 08.08.2019, inculpatul Mîndruțescu Sorin Mihai a respectat obligațiile privind cauțiunea, în sensul că a pus la dispoziția procurorilor înscrisuri din care rezultă constituirea unei garanții reale imobiliare asupra unui bun imobil evaluat la 835.000 euro.

Totodată, față de inculpatul Mîndruțescu Sorin Mihai a fost dispusă măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile. 

În conformitate cu dispozițiile art. 217 C.p.p. cauțiunea garantează participarea inculpaților la procesul penal și respectarea de către aceștia a obligațiilor, putând servi pentru repararea pagubelor cauzate prin infracțiune, a cheltuielilor judiciare sau a amenzii.

Inculpatului Mîndruțescu Sorin Mihai i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, se arată într-un comunicat DNA.

______

UPDATE

COMUNICAT DNA

Ca urmare a solicitărilor formulate de reprezentanți ai mass media cu referire la acte procedurale efectuate de procurori în cursul zilei de 7 august 2019 și având în vedere interesul public suscitat de activitățile desfășurate, pentru o corectă informare a opiniei publice, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să vă comunice următoarele:
Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au efectuat, pe parcursul zilei de 7 august 2019, o serie de percheziții în cadrul unui dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție.
Ulterior, în urma audierii în același dosar penal, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul MÎNDRUȚESCU SORIN MIHAI, director general al filialei din Romania a unei companii multinaționale din domeniul IT, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale).
De asemenea, a fost fixată o cauțiune în valoare de 500.000 euro (echivalent în lei) care va fi depusă la o unitate bancară și consemnată pe numele său la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective.

Termenul de depunere a cauțiunii a fost fixat pentru data de 9 august 2019. 

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: 
În calitatea menționată anterior, inculpatul Mîndruțescu Sorin Mihai a pretins și ulterior a primit suma totală de 869.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanții unor firme din domeniul IT (parteneri acreditați ai companiei multinaționale), pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, astfel ca respectivele societăți să poată să se înscrie și să participe la anumite licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat – Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ”TRANSELECTRICA” SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).
Ofertele de preț priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, în special licențele IT necesare instituțiilor publice. 
Licitațiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziția de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse și aplicații software și servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea și adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitațiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic și mentenanță.
Suma totală de 869.413 euro a fost pretinsă și primită de inculpat, cu titlu de mită, în opt situații, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013. 
Banii au fost primiți fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăți controlate de inculpat. 

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

UPDATE. Sorin Mîndruțescu, CEO Oracle România, a fost plasat sub control judiciar de DNA pe cauțiune de jumătate de milion de euro, au declarat surse judiciare pentru G4media. El are termen până vineri să achite cauțiunea în bani sau să depună o garanție imobiliară.

Potrivit acelorași surse, Mîndruțescu este acuzat de DNA că ar fi primit mită 869 de mii de euro de la mai multe firme private ca să le acorde contracte din partea Oracle România. Ar fi vorba de subcontractări pentru servicii de furnizare de hardware, software și de monitorizare.

Potrivit surselor G4media, CEO-ul Oracle România este acuzat de 8 fapte de luare de mită de la mai multe firme IT, ale căror reprezentanți l-ar fi denunțat la DNA. Printre denunțători ar fi și Irina Socol de la Siveco România. Două dintre firmele de la care ar fi luat mită Mîndruțescu ar fi Siveco și Novensys Corporation.

Printre contractele Oracle verificate de procurori ar fi cele privind furnizarea de echipamente hardware și programe software către Novensys Corporation, între 2010 și 2013. Oracle și Novensys ar fi colaborat pentru un contract al Companiei de autostrăzi, actuala CNAIR, privind sistemul informatic de emitere al rovinietei .

Potrivit surselor G4media, Sorin Mînduțescu nu a dat declarații  în fața procurorilor DNA. El s-ar fi arătat surprins de cel puțin 3 dintre cele 8 acuzații de luare de mită.

Dosarul privind posibilă corupție între companii private este o premieră în România.


UPDATE: Directorul general al Oracle România Sorin Mîndruţescu a declarat la ieşirea de la DNA că Oracle nu e parte din acest dosar, considerând că e vorba despre „o regretabilă neînţelegere”.

„Singurul lucru pe care aş vrea să îl spun e că compania Oracle nu e parte din acest dosar. Considerăm, din datele care ne-au fost puse la dispoziţie, că este vorba de o regretabilă neînţelegere. Împreună cu avocaţii noştri vom încerca să aducem în zilele următoare probele noastre pentru a încerca să rezolvăm această regretabilă neînţelegere”, a declarat la ieşire Sorin Mîndruţescu.

UPDATE. Directorul general al Oracle România, Sorin Mîndruţescu, a fost adus miercuri seară la sediul DNA pentru a fi audiat de procurori într-un caz privind anumite fapte de corupţie din mediul privat.

Mîndruţescu a afirmat la intrarea în sediul instituţiei că „este vorba de o neînţelegere”.

Directorul general al Oracle România se află la DNA după o zi în care la sediul Oracle România s-au desfăşurat percheziţii.

Ştirea iniţială:

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie fac percheziţii, miercuri, la sediul societăţii Oracle România din Pipera, într-un caz privind anumite fapte de corupţie din mediul privat, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Sursele citate au menţionat că între Oracle Romania şi o altă companie s-ar fi acordat anumite contracte, iar pentru acestea s-ar fi solicitat drept mită anumite sume de bani.

Potrivit aceloraşi surse, vizat de anchetă ar fi directorul pe ţară al companiei, Sorin Mîndruţescu, la domiciliul căruia ar fi, de asemenea, efectuate percheziţii.

Directorul companiei Sorin Mândruţescu a transmis, prin avocatul său, pentru G4Media.ro că la acest moment nu cunoaşte ce acuzaţii formulează procurorii.

”Ceea ce pot spune este că am răspuns cu deschidere tuturor solicitărilor procurorilor şi că voi adopta o astfel de conduită şi pe viitor. Desigur, prin avocatul meu, voi cere sa aflu mai multe elemente din dosar, însa, fiind o procedură în curs, voi rămâne rezervat cu declaraţiile, apreciind că ele trebuiesc făcute doar în cadru institutional”, a transmis directorul Oracle.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Toți șoferii, la control. Se rețin permisul și talonul auto. Nu se mai acceptă încălcarea acestor reguli
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
S-au găsit etichete FALSE la Kaufland! O româncă a spus adevărul! Răspunsul companiei
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Nu ai chef să gătești? Află cum poți prepara rapid un sandvici cu halloumi și gem de caise
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Un tânăr de 19 ani și-a găsit sfârșitul în lacul Colibița. Se afla cu prietenii la scăldat când s-a dezechilibrat și a căzut de pe ponton
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau în chirie. Proprietarii îi pot da afară imediat. Trebuie să aibă acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
ȘOC în SUA! Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP să o BATĂ pe KAMALA HARRIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...