Raed Arafat: Localizarea pe zona mare a apelului la 112 în cazul Caracal s-a făcut corect. Sistemul 112 nu este perfect

Localizarea pe zona mare a apelului la 112 în cazul Caracal s-a făcut corect, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, preşedinte al Comitetului interministerial privind sistemul apelurilor de urgenţă 112.
Filip Stan
07 aug. 2019, 18:59
Raed Arafat: Localizarea pe zona mare a apelului la 112 în cazul Caracal s-a făcut corect. Sistemul 112 nu este perfect

„Faptul că nu s-a implementat, încă, sistemul AML până-n ziua de astăzi poate să aibă mai multe explicaţii şi nu neapărat explicaţii pozitive, dar faptul că în ultima perioadă s-a lucrat ca să fie implementat, acest lucru este scris în raport şi este real pentru că s-a lucrat într-adevăr în ultima perioadă şi au început să lucreze pe ideea implementării sistemului AML. Deci, asta este realitatea la acest moment. De ce astăzi nu-l avem şi dacă-l aveam astăzi putea să ajute sau nu, asta e altă întrebare, pentru că, după cum v-am explicat, sistemul AML are limitări, una din limitări este tipul terminalului telefonic. Trebuie văzut dacă terminalul telefonic, şi asta nu e o justificare, dar trebuie văzut dacă terminalul telefonic folosit în apelarea 112 a fost un smartphone care ar fi putut fi localizat prin sistemul AML, nu ştiu, să vedem ce zice ancheta, să vedem ce zic cei care prezintă acest lucru. Dacă era un telefon vechi nu se putea localiza nici dacă aveam AML-ul, decât prin tehnica veche a triangulaţiei, adică îşi dau o zonă şi care s-a dat în cazul ăsta, s-a făcut localizarea”, a declarat Raed Arafat, miercuri, la Palatul Victoria, întrebat despre localizarea în cazul Caracal şi dacă implementarea mai devreme a sistemului AML (Advance Mobile Location) – respectiv după cazul Apuseni – ar fi ajutat în acest caz.

Întrebat de ce localizarea în cazul Caracal, respectiv a apelului Alexandrei Măceşanu la 112, nu s-a făcut corect, oficialul MAI a replicat: „Aici, cine vă spune că localizarea pe zona mare nu s-a făcut corect, eu am văzut harta şi locul era în limita hărţii respective, era la limita ei”.

Arafat a subliniat, întrebat de ce în atare condiţii nu s-a intervenit mai rapid în cazul Caracal, că „acest lucru va fi evidenţiat de ancheta care este la DIICOT”.

„Această comisie nu a analizat ce s-a întâmplat în Caracal, a analizat situaţia 112, în privinţa localizării şi ce facem de acum încolo, nu am făcut analiza cazului Caracal, nu am făcut o analiză de ce s-a întâmplat asta sau nu s-a întâmplat asta. Nu e domeniul nostru şi nu este responsabilitatea şi competenţa noastră să stăm să facem acest lucru la acest moment. Vor ieşi aceste lucruri cu siguranţă în raportul final al Parchetului, al DIICOT-ului, al tuturor celor care fac aceste analize”, a mai declarat secretarul de stat în MAI.

Raed Arafat a anunţat miercuri că a prezentat premierului Viorica Dăncilă raportul cu privire la sistemul 112, elaborat de comisia interministerială, raport care cuprinde 14 măsuri pe termen scurt, mediu şi lung ce urmează a fi implementate.

Sistemul 112 nu este perfect, dar nu se poate comunica populaţiei că sistemul 112 este neperformant deoarece ar fi incorect, iar zilnic se primesc mii de apeluri şi mare parte a lor, dacă nu chiar toate, sunt tratate corespunzător, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, preşedinte al Comitetului interministerial privind sistemul apelurilor de urgenţă 112.

„Pe zi se primesc mii de apeluri şi aceste mii de apeluri în marea parte a lor, dacă nu chiar toate, să zic, sunt tratate corespunzător şi se răspunde corespunzător. Există vulnerabilităţi şi există probleme şi aceste probleme generează anumite situaţii, cum s-a generat la Caracal, cum se generează în alte părţi. Sistemul nu este perfect, trebuie corectat, dar nici nu putem să venim să spunem că la acest moment sistemul din România este la pământ, pentru că există evaluări independente, nu sunt făcute de noi, sunt făcute chiar de Agenţia Europeană de Apel la numărul de urgenţă 112 şi care spun altfel despre România. Niciun sistem, la acest moment, nu este infailibil şi nu este fără greşeli, recunoaştem greşelile, sau vulnerabilităţile, şi trebuie corectate cât mai repede, dar în acelaşi timp nu putem să comunicăm populaţiei că sistemul 112 este neperformant, varză, terminat, nu funcţionează. Asta înseamnă că noi spunem populaţiei să nu mai apelaţi la 112 şi găsiţi-vă altă soluţie şi ar fi foarte incorect pentru că asta înseamnă… sigur vor muri foarte mulţi oameni dacă populaţia pierde încrederea să sune la acest sistem”, a declarat Raed Arafat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, întrebat când s-ar putea aştepta cetăţenii României ca atunci când au o problemă şi apelează la 112 toate forţele care sunt abilitate să acţioneze să răspundă corespunzător.

Întrebat cine le garantează oamenilor că până la implementarea măsurilor avute în vedere de Guvern pentru îmbunătăţirea sistemului 112 nu se vor repeta situaţiile în care au existat disfuncţionalităţi, oficialul MAI a spus: „Deci, cu toate limitările care există, oamenii trebuie să continue să aibă încredere, iar descărcarea aplicaţiei pe care a creat-o STS-ul poate să ajute la localizarea la acest moment, mult mai mult decât înainte, dar să o descarce, să o aibă în telefon, să sune prin ea dacă consideră că e obligatoriu să fie localizaţi că nu ştiu unde sunt”.

„Deci, deja există un pas făcut, următorii paşi urmează să se rezolve în baza acestui raport. (…) Populaţia, încă o dată, beneficiază de un sistem care rezolvă pe zi mii de cazuri. Nu înseamnă că sistemul e perfect, am zis, sistemul nu este perfect, sistemul este unul care are foarte multe aspecte care trebuie încă perfectate, ca toate sistemele din lume, şi acest lucru îl facem la acest moment. Acest raport este un pas, un pas foarte important spre normalitate şi poate spre o chestie pe care în viitor nu o vom găsi în toate ţările europene, dar noi vrem să o implementăm, pentru că şi în ţările europene, la acest moment, nu ştiu dacă sunt 12 sau 14 ţări care-l au. Normal, şi mă aştept ca să iasă o Directivă care va forţa pe toţi să facă acest lucru. Aşa cum am mai menţionat, inversul situaţiei, noi suntem una din cele patru ţări care au sistem cell broadcasting, precum RO-ALERT, şi restul nu au, şi acum există o Directivă europeană pe aşa-zis reverse 112, adică alertarea populaţiei de către stat, şi unde sisteme similare RO-ALERT-ului trebuie implementate în toate ţările europene în doi ani aproape, deci noi suntem printre primii. Sunt convins că într-o altă ţară cineva spune: dar noi de ce nu avem, vor avea şi ei, şi noi vom avea localizarea cu siguranţă”, a mai afirmat Arafat.

Raed Arafat a anunţat miercuri că a prezentat premierului Viorica Dăncilă raportul cu privire la sistemul 112, elaborat de comisia interministerială, raport care cuprinde 14 măsuri pe termen scurt, mediu şi lung ce urmează a fi implementate.

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Lidl bagă în toate magazinele cinci produse pe care foarte mulți români le caută. Sunt la raft de joi, 10 aprilie, și au prețuri excelente, se vor vinde foarte repede
Capital.ro
Elena Udrea e terminată. Adrian Alexandrov n-a mai rezistat. A anunțat în direct la TV
Playtech.ro
Planta pe care să o crești lângă căpșuni pentru a dubla recolta. Le stimulează creșterea natural
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Punctele nevralgice ale unei negocieri cu Trump pe tarife: România este expusă pe industria auto, cea alimentară și pharma| ANALIZA
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Scenariu negru pentru România. Dacă speculațiile se adeveresc, e grav
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Studenta de 26 de ani, dată dispărută în Timișoara, a fost găsită. În ce stare se află tânăra
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Crește vârsta de pensionare. Legea care se pregătește în România. Cine iese mai târziu la pensie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Pensie dublă pentru acești pensionari în luna aprilie: Banii urmează să fie virați direct pe card
MediaFlux
România se răzbună pe Trump! Anunțul președintelui Bolojan dă fiori în SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Anunț important pentru seniori. Casa de Pensii schimbă ziua când bagă banii pe card