„Fetiţa este bine. Aleargă pe hol. O vom externa vineri, când va veni tatăl să o ia”, a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul Spitalului „Marie Curie”, dr. Gabriel Smarandache.
Directorul de la „Marie Curie” a mai spus că familia va putea rămâne în spital până când „vor avea legătură pentru a reveni la Oradea”. „Sigur că vor putea rămâne în spital cât vor, astfel încât să ajungă la timp la tren, ca să se întoarcă la Oradea”, a adăugat managerul unităţii sanitare.
Mama fetiţei – internată, ca şi micuţa, de joi – va rămâne la Spitalul „Alexandru Obregia”. „Pacienta a fost internată prin camera de gardă prin procedură nonvoluntară, potrivit legii sănătăţii mintale”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Alexandru Obregia”, dr. Rodica Năstase.
Femeia este sub supraveghere, fiind evaluată psihologic şi psihiatric. De vineri, ea primeşte medicaţia specifică diagnosticului „episod psihotic acut”. „Ea confirmă că are antecedente psihiatrice personale din 2010. Mai mult, a spus că atunci i s-a recomandat tratament, însă l-a întrerupt total, fără aviz medical, întrucât a considerat că s-a făcut bine”, a mai spus dr. Năstase.
Potrivit medicilor, pacienta a negat că ar fi vrut să-i facă rău fetiţei. „Are însă o frică, întrucât simte că fetiţa ei este în primejdie, că cineva vrea să-i facă rău, şi spune că a mai avut asemenea trăiri”, a adăugat medicul.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Alexandru Obregia” a mai spus că acţiunea de joi prin care femeia şi-a aruncat copilul din taxi are caracter cert psihopatologic. „Este vorba despre un comportament halucinator delirant acut, care necesită supraveghere şi monitorizare permanentă la momentul actual”, a explicat dr. Rodica Năstase.
În continuare, medicii îi vor face femeii evaluări periodice, pentru stabilirea unui diagnostic complet, de certitudine, şi implicit a unei conduite terapeutice pentru momentul actual, dar şi de perspectivă, a mai spus medicul.
În ceea ce priveşte discernământul femeii la momentul aruncării copilului din taxi, dr. Năstase a ţinut să precizeze că acesta nu poate fi stabilit nici în policinică, şi nici în spital, ci doar de către o echipă complexă de la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. „Stabilirea discernământului femeii asupra faptelor sale nu poate fi precizat decât de către INML, şi în niciun caz de policlinici şi de către spitale de psihiatrie. La rândul lui, INML va examina atât pacientul, cât şi documentele întocmite de Spitalul Obregia, într-o comisie multidisciplinară”, a conchis medicul.
Femeia – în vârstă de 40 de ani, din Oradea, fost grefier la Curtea de Apel Oradea – şi-a aruncat copilul, joi, dintr-un taxi cu care se deplasa pe podul Grant din Capitală.
Fetiţă a suferit escoriaţii faciale şi un traumatism cranio-cerebral minor, fiind transportată la Spitalul „Marie Curie”, iar mama ei, care prezintă tulburări de comportament, a fost dusă la Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia”.
Cazul este anchetat de procurori de la Parchetul Capitalei, împreună cu poliţiştii judiciarişti.
Femeia le-ar fi spus poliţiştilor că portiera taxiului s-a deschis accidental, în timp ce şoferul maşinii susţine că femeia a deschis uşa şi a aruncat copilul, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din Poliţie.
Ea şi-ar mai fi aruncat copilul de alte două ori, iar miercuri, în timp ce se afla la Băile Felix, a fost nevoie de intevenţia Poliţiei după ce i-a dat micuţei să bea alcool, au informat surse din Poliţie.
În cursul zilei de joi, femeia s-a urcat împreună cu fetiţa în tren şi a venit la Bucureşti. Apoi, a luat un taxi din faţa gării, iar pe Podul Grant a deschis portiera şi a aruncat fetiţa din maşină.