Noi incendii în Grecia: aproximativ 500 de persoane şi o mânăstire au fost evacuate de urgenţă

Circa 500 de persoane şi o mănăstire de pe insula Evia au fost evacuate marţi din cauza unui violent incendiu forestier, al cărui fum înecăcios a ajuns la Atena, au declarat marţi autorităţile, citate de AFP.
Iulian Tudor
13 aug. 2019, 14:43
Noi incendii în Grecia: aproximativ 500 de persoane şi o mânăstire au fost evacuate de urgenţă

Incendiul a izbucnit la scurt timp după ora 3 dimineaţa (00.00 GMT) şi s-a răspândit rapid la vegetaţia foarte densă şi uscată din centrul acestei insule, aflată la o sută de kilometri distanţă de nord-estul Atenei, sub efectul rafalelor de vânt, a declarat agenţia greacă de ştiri ANA.

Mănăstirea Panagia Makrymallis a fost evacuată, din precauţie, marţi dimineaţă, urmată de circa 500 de locuitori din satele Kontodespoti şi Agrilitsa, atunci când flăcările s-au apropiat de casele lor, au informat autorităţile. „Casele sunt la câteva sute de metri de foc … sunt flăcări peste tot şi este dificil de respirat”, a declarat Yiorgos Psathas, primarul din Dirfys-Messapia, o comună situată în apropierea satelor evacuate. „Vom ordona mai multe evacuări dacă va fi nevoie”, a adăugat el, informează Agerpres.

Flăcările au devastat o pădure de pini inclusă în „Natura 2000” (reţea ecologică de arii protejate pentru conservarea patrimoniului natural de pe teritoriul UE, n.r.) pentru flora şi fauna sa sălbatică, situată în centrul insulei Evia, a doua insulă ca mărime după Creta.

Aproximativ 200 de pompieri au fost mobilizaţi pentru stingerea incendiului, alături de 75 de vehicule terestre, cinci elicoptere şi şase bombardiere de apă, au indicat pompierii. În urma vânturilor puternice, fumul înecăcios a fost împins spre zonele învecinate, peninsula Pelion, ba chiar spre Attica şi Atena, unde localnicii şi turiştii l-au putut resimţi. Un alt incendiu a izbucnit marţi într-o zonă forestieră din insula Thasos, fără a pune în pericol locuinţele, potrivit pompierilor, potrivit Agerpres.

Grecia a fost afectată în ultimele zile de o serie de incendii forestiere din cauza temperaturilor foarte ridicate.
Pompierii greci au reuşit să plaseze sub control luni dimineaţă un incendiu forestier care a ameninţat casele de la periferia estică a Atenei, fără a face victime. Un alt incendiu izbucnit pe insula Elafonisos a fost stins abia după două zile, duminică seara, nu înainte de a devasta peste un sfert din această insulă aflată în sudul Peloponezului.

Pompierii s-au luptat sâmbătă cu peste 50 de incendii forestiere în Grecia. Două dintre acestea au izbucnit în jurul oraşului Marathon, aflat la nord de Atena, unde a trebuit evacuată o tabără de vară.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Se interzic mașini în România. Apare o nouă taxă auto în orașe. Amendă 500 lei/zi, dacă ignori
Playtech.ro
Sociologul Alfred Bulai, acuzat că ar fi făcut avansuri studentelor, în timp ce era profesor și decan la SNSPA. Poliția a început o anchetă
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Românii, mai săraci din toamnă. Vestea care le pune capac
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Mesaje de felicitare din partea sportivilor români pentru înotătorul David Popovici, medaliat cu aur olimpic
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!