De asemenea, la sediul Căilor Ferate Forestiere din Vişeu de Sus, care administrează trenul turistic Mocăniţa, comisa mixtă a Prefecturii Maramureş a identificat o serie de nereguli tehnice, vagoane necurăţate, dar şi alimente expirate. Raportul comisiei mixte de control al Prefecturii Maramureş a solicitat administratorului şi juristului societăţii care oferă servicii turistice documente şi a întocmit un raport care a fost transmis la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor şi către Agenţia de Investigare Feroviară Română.
„Comisia a solicitat de la administratorul şi juristul societăţii care efectuează servicii turistice documente şi a întocmit un raport care a fost transmis la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor şi Agenţia de Investigare Feroviară Română”, a spus prefectul Vasile Moldovan.
„Infrastructura feroviară este deţinută de către Regia Naţională a Pădurilor – Direcţia Silvică Maramureş. Infrastructura feroviară este utilizată de către mai multe societăţi comerciale. Este valabil un contract încheiat, până la sfârşitul anului, între Direcţia Silvică Maramureş şi SC RG Holz Company SRL pentru valorificarea potenţialului turistic al Văii Vaserului parte a Parcului Naţional ‘Munţii Maramureşului’ prin transportul turiştilor pe CFF Vaser, ultima cale forestieră din România, cu obligaţia din partea SC CFF Vişeu de Sus SRL de a desfăşura activitatea de operator de turism autorizat; promovarea din punct de vedere turistic a Văii Vaserului pentru atragerea unui număr cât mai mare de vizitatori, cât şi asigurarea materialului rulant şi serviciile de transport pe calea ferată prin operator autorizat cu respectarea normativelor în vigoare şi a reglementărilor circulaţiei pe căile ferate forestiere”, menţionează raportul comisiei.
Conform aceluiaşi document, activitatea de transport şi circulaţia trenurilor este efectuată de SC RG Holz Company SRL în baza regulamentului de exploatare a căii ferate forestiere Valea Vaserului, avizată de către AFER cu nr. 4210/224/03.06.2005, în care sunt stipulate modul de circulaţie a trenurilor, manevră, staţii de cale ferată, date tehnice.
„Întreţinerea infrastructurii feroviare, serviciul de mişcare şi serviciul de deszăpezire este asigurată de către asocierea a două societăţi comerciale (SC Conrep SA şi RG Holz Company SRL), care deţin un agrement tehnic eliberat de către Autoritatea Feroviară Română pentru activitatea de întreţinere curentă, reparaţii periodice şi capitale a liniilor de cale ferată în execuţie manuală fără sudarea şinelor”, menţionează constatarea comisiei din teren.
În raport a fost consemnată declaraţia şefului de transport referitoare la faptul că verificarea se efectuează zilnic, însă nu există registre de evidenţă, eventualele defecţiuni fiind raportate impegatului de mişcare prin intermediul staţiilor de emisie-recepţie. Materialul rulant implicat în cele două deraieri este deţinut de către SC CFF Vişeu de Sus SRL şi RG Holz Company SRL, dar şi închiriat de către SC CFF Vişeu de Sus SRL de la SC Calea Ferată Îngustă SRL din Hunedoara.
„Verificarea locomotivei şi a vagoanelor intră în atribuţiile mecanicului şi a revizorului de vagoane înainte de fiecare cursă de transport. Rezultatele reviziei se consemnează în foile de parcurs. Personalul care asigură serviciul de mişcare, mecanicii de tren, şefii de tren, fochiştii, frânarii sunt calificaţi la locul de muncă conform prevederilor O.G. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor şi autorizaţi de către o comisie internă. Vizita medicală a angajaţilor se efectuează anual la o policlinică medicală din oraş. Testarea psihologică a salariaţilor implicaţi în siguranţa circulaţiei se face anual de către psiholog practicant autonom cu competenţă în psihologia transporturilor. Activitatea de medicină a muncii este asigurată anual de către un medic specialist”, specifică raportul.
De asemenea, se află în cercetare pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă cele două incidente, iar pentru finalizare inspectorii din cadrul Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş au solicitat documente întocmite de Poliţia Oraşului Vişeu de Sus, respectiv documente de expertiză tehnică a infrastructurii feroviare şi a materialului rulant de la Agenţia de Investigare Feroviară Română.
Totodată, s-a solicitat biroului de expertize tehnice de pe lângă Tribunalul Maramureş, desemnarea unui expert tehnic judiciar pentru efectuarea unei expertize tehnice a materialului rulant implicat în evenimente şi a infrastructurii feroviare pe care s-a produs evenimentul.
„Siguranţa feroviară în cadrul activităţii de transport de persoane sau mărfuri pe calea ferată îngustă de pe Valea Vaserului, nu intră sub incidenţa Legii nr.55/2006. Activitatea de transport persoane se desfăşoară în conformitate cu Regulamentul de exploatarea a căii ferate forestiere este aprobat de către Autoritatea Feroviară Română, Serviciul Reglementări Siguranţa Circulaţiei, respectiv instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă”, arată raportul comisiei mixte.
Documentul mai menţionează că au fost identificate nereguli tehnice şi organizatorice de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” al Judeţului Maramureş, iar Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş a procedat la cercetarea celor două evenimente şi a deschis un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală din culpă. La Serviciul de Investigaţii Criminale Maramureş mai există un alt dosar penal aflat în supravegherea aceleiaşi unităţi de parchet, în care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi. După producerea primei deraieri a trenului, s-a întocmit şi trimis către Autoritatea Feroviară Română (AFER) o adresă în vederea efectuării de verificări tehnice.
Alte nereguli au fost constatate în domeniul prestării de servicii alimentare, fiind identificate produse alimentare cu dată limită expirată, respectiv produse alimentare cu stare termică modificată. S-a întocmit un proces verbal de constatare şi s-a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 14.000 lei şi retragerea produselor alimentare neconforme. De asemenea, în partea de prestări servicii nealimentare, vagoanelor trenului nu au fost igienizate. Blocul alimentar şi bucătăria este nefinalizată (zidăria şi alte elemente de construcţie sunt nefinalizate) motiv pentru care s-a dispus oprirea temporară a activităţii.
Cauzele celor două deraieri ale trenului de cale ferată forestieră sunt în cercetare şi vor fi comunicate după finalizarea expertizelor tehnice. Operatorul SC CFF Vişeu de Sus SRL a menţionat ca o posibilă cauză viteza neadaptată pe tronsonul unde s-au produs cele două incidente, respectiv deraierea trenului.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a luat act de ultimul incident, în care a avut loc desprinderea vagoanelor trenului şi a dispus efectuarea de verificări şi aplicarea de măsuri corespunzătoare din punct de vedere al siguranţei circulaţiei feroviare.