„Având în vedere că pentru iarna 2019-2020 sunt suspiciuni rezonabile ca furnizarea gazelor naturale pe direcţia Ucraina să fie redusă, există riscul neasigurării cu gaze naturale pentru toţi consumatorii, motivat de asemenea de capacitatea redusă a celorlalte puncte de interconectare. În aceste condiţii, ar putea fi necesară întreruperea unor categorii de consumatori şi trecerea unor grupuri termoenergetice la funcţionarea pe păcură”, se arată într-un document postat pe site-ul ANRE.
Aceasta este pentru prima dată când autorităţile din România vorbesc de pericolul ca importurile de gaze să fie periclitate de faptul că acordurile între Rusia şi Ucraina pentru tranzitul de gaze încetează la 31 decembrie 2019.
Până acum, Transgaz afirma, în documentele publice, că partea română nu a primit nicio informare cu privire la fluxul de gaze din Rusia via Ucraina.
Precizările ANRE sunt incluse în nota de fundamentare a unui proiect de ordin, care se referă la creșterea obligațiilor de înmagazinare ale Transgaz, operatorul sistemului național de transport a gazelor naturale. Practic, se vor constitui rezerve suplimentare, scrie Economica.net.
Iată ce spune ANRE:
„În această situație, deși prin Decizia ANRE nr. 664/10.04.2019 a fost stabilit stocul minim pe care TRANSGAZ SA are obligația de a-l constitui în depozitele subterane, există riscul ca în cazul unei întreruperi a furnizării gazelor naturale din direcția Ucraina, Transgaz S.A. să nu dețină în depozite cantitatea de gaze naturale necesară operării și asigurării echilibrului fizic al sistemului de transport și nici să nu aibă posibilitatea de a achiziționa această cantitate prin mecanisme de piață.
De asemenea, trebuie ținut cont și de faptul că la data prezentei, capacitatea disponibilă pe punctele de interconectare Csanadpalota (cu Ungaria-n.red.) și Giurgiu-Ruse sunt limitate din punct de vedere tehnic iar
capacitățile disponibile pe aceste puncte au fost deja rezervate.
Citeşte mai mult pe Economica.net