„Odată intraţi în Corpul experţilor electorali, cetăţenii au şansa de a participa la tragerile la sorţi pentru toate alegerile şi, din poziţia lor de preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare sau de locţiitori ai acestora, au posibilitatea de a contribui nemijlocit la derularea unor procese electorale corecte şi transparente”, afirmă Buică, într-un comunicat.
Sursa citată precizează că, până cel mai târziu la data de 27 octombrie, AEP va desemna, prin tragere la sorţi, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitorii acestora pentru alegerea preşedintelui României din 10 noiembrie 2019.
„Menţionăm că exercitarea funcţiei de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare sau de locţiitor al acestuia prezintă şi avantaje pecuniare. Astfel, în perioada funcţionării birourilor electorale ale secţiilor de votare ce se vor constitui pentru alegerea preşedintelui României din anul 2019, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitorii acestora vor primi pentru fiecare zi de activitate o indemnizaţie de 190 de lei (pentru maximum 5 zile în primul tur şi 3 zile în turul al doilea). Persoanele interesate să acceadă în Corpul experţilor electorali pot trimite cereri de admitere, însoţite de copii ale actelor de identitate şi copii ale documentelor care atestă studiile, la adresa de email [email protected] sau la structurile teritoriale ale AEP”, se arată în comunicat.
Cei care nu mai doresc să facă parte din Corpul experţilor electorali trebuie să solicite în scris Autorităţii Electorale Permanente retragerea din Corpul experţilor electorali, în cel mult 5 zile de la data începerii perioadei electorale, printr-o cerere însoţită de copia actului de identitate.
În cazul alegerilor prezidenţiale din acest an, perioada electorală începe în data de 28 august.
„Persoanele care, din motive întemeiate, nu pot îndeplini funcţia de preşedinte al biroului electoral al unei secţii de votare sau de locţiitor al acestuia la acest scrutin trebuie să solicite în scris Autorităţii Electorale Permanente suspendarea din Corpul experţilor electorali pe durata alegerilor, cel mai târziu cu 30 de zile înaintea zilei alegerilor. Cererile de suspendare şi de retragere trebuie semnate olograf şi transmise prin email la adresele structurilor teritoriale ale AEP sau depuse la sediul acestora”, se menţionează în comunicat.
Modelele cererilor de admitere, suspendare şi retragere din Corpul experţilor electorali se regăsesc la adresa http://www.registrulelectoral.ro/sectiunea_publica. Datele de contact ale structurilor teritoriale ale AEP se regăsesc la adresa http://www.roaep.ro/prezentare/filiale. Mai multe informaţii privind Corpul experţilor electoral se regăsesc pe site-ul www.roaep.ro la adresa http://www.roaep.ro/instruire/corpul-expertilor-electorali/.