Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj, judecătorul Petru Urs, a declarat că Alain Modrea a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de doi ani.
Sentinţa de luni poate fi atacată cu apel în zece zile de la pronunţare, apelul urmând să fie judecat de Curtea de Apel Cluj.
Modrea a stat în arest preventiv patru luni, între martie şi iunie 2011.
Anterior, Alain Florin Modrea, fusese reţinut de procurorii DNA întrucât, ca şef al Serviciului Inspecţie Fiscală de la Direcţia Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, ar fi luat mită 4.000 de euro de la administratorul unei firme pentru a-i determina pe subordonaţii săi să dea o amendă mai mică în urma unui control.
În aprilie 2011, Alain Modrea şi omul de afaceri israelian Mosche Zur, acuzaţi de fapte de corupţie, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj.
Procurorii au reţinut, în rechizitoriu, că, în perioada 10-16 martie 2011, Zur a pretins şi a primit de la denunţător, un administrator de firmă din Cluj, 12.000 de euro ce urmau să ajungă la Modrea, pentru a întocmi un act de control favorabil respectivei firme, se arăta într-un comunicat de presă al DNA.
În februarie 2011, echipa de control din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale îi comunicase denunţătorului că au fost descoperite probleme grave şi că vor fi calculate retroactiv accize, taxe vamale şi accesorii pentru mărfuri importate de firma sa în decursul a cinci ani.
Astfel, pentru a-i determina pe subordonaţii săi să dea o amendă mai mică în urma unui control la firma denunţătorului, precum şi pentru a obţine taxe şi impozite mai mici, în 16 martie 2011 Alain Modrea a primit de la Zur Mosche 4.000 de euro, fiind prins în flagrant delict de procurorii anticorupţie.
În 17 martie, cei doi au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului Cluj. Ulterior, în 23 martie, Curtea de Apel Cluj a decis ca Modrea şi Zur Mosche să rămână în arest, respingând recursul lor.
Raportul de serviciu al lui Alain Modrea a fost suspendat din momentul arestării sale preventive, anunţau reprezentanţii Autorităţii Naţionale a Vămilor.
În 3 mai 2011, la Tribunalul Cluj a avut loc primul termen în dosarul în care cei doi erau judecaţi pentru fapte de corupţie, iar Mosche Zur a cerut atunci să fie disjuns dosarul şi să se aplice prevederile care reduc pedeapsa cu o treime în cazul recunoaşterii faptei şi a recunoscut acuzaţiile care i-au fost aduse de DNA.
Astfel, Tribunalul Cluj a disjuns dosarul lui Moshe Zur de cel al lui Modrea, care nu a recunoscut acuzaţiile şi care a fost judecat în continuare.
În 10 mai 2011, omul de afaceri israelian Mosche Zur a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, soluţia nefiind definitivă.