La sfârşitul anului şcolar 2011-2012, conducerea Liceului „Henri Coandă” din Craiova, împreună cu elevii, a organizat o petrecere intitulată „White Transformers„, inclusă într-un proiect extracuricular. Astfel, mai mulţi elevi au participat atunci la organizarea şi promovarea evenimentului, lipsind de la cursuri şi primind absenţe.
Acest lucru a ieşit la iveală după ce Asineta Preduş, profesoară de limba franceză la liceul respectiv şi diriginte la clasa a IX-a A în aceea perioadă, l-a reclamat la ISJ Dolj pe directorul unităţii de învăţământ, spunând că elevii au lipsit de la cursuri din cauza lui, apoi acesta le-a motivat absenţele.
Profesoara a afirmat că elevii au lipsit de la cursuri în intervalul 4 mai – 2 iunie, apoi, pe baza unor cereri ale acestora către directorul liceului, absenţele au fost motivate.
„Mulţi dintre copii au lipsit atunci de la ore, cel puţin de la clasa unde eram eu diriginte, ba chiar unii s-au implicat şi în promovarea evenimentului, prin vânzarea de bilete. Acest lucru s-a făcut cu sprijinul instituţiilor abilitate, Inspectorat, directorii liceului, apoi elevii au făcut cererei către domnul director prin care cereau motivarea absenţelor”, a declarat profesoara Asineta Preduş.
La rândul său, directorul Liceului „Henri Coandă”, Mihai Dragu, a afirmat că le-a motivat elevilor absenţele pe două sau trei zile, nu pe o lună, iar acest lucru s-a întâmplat în baza unor cereri semnate în prealabil de diriginte.
„Eu, ca director, nu motivez absenţele, doar dirigintele poate să o facă. Eu am semnat acele cereri ale elevilor, poate ca primarul, dar asta doar după ce dirigintele o face. Eu le-am motivat absenţele pe două sau trei zile, cât au fost elevii implicaţi în organizare, nu pe o lună. A fost însă şi o elevă care şi-a minţit părinţii că organizează evenimentul, pentru a chiuli, dar ceilalţi au ales această activitate extracuriculară, care trebuia să aibă loc”, a spus Mihai Dragu.
Profesoara a susţinut însă că a fost nevoită să motiveze absenţele, pentru că „îi săreau copiii în cap”, iar aceştia oricum îl îndrăgesc pe director.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a declanşat o anchetă în acest caz, conducerea instituţiei spunând că, în funcţie de rezultate, se poate merge de la mustrare până la sancţionare sau chiar demiterea directorului.
„Am primit reclamaţia doamnei profesor, cu toate cele 25 de puncte, câte susţinea dânsa. Ţinând cont şi de perioada de vacanţă, echipa de inspectori nu a reuşit să finalizeze cercetările, fiindcă, vizavi de aspectul semnalat, aici va trebui să avem o cercetare mult mai amplă, în care să avem o discuţie şi cu copiii implicaţi, dar şi cu părinţii acestora, ba mai mult, şi cu cadrele didactice şi cu conducerea unităţii şcolare. Regulamentele şcolare şi inclusiv regulamentul de ordine interioară prevăd că absenţele se motivează pe baza unor scutiri medicale eliberate de medic, pe argumente foarte solide şi părinţii, în conformitate cu regulamentul, au dreptul la un număr de zile pe semestru să solicite profesorului diriginte învoirea”, a declarat Gabriel Bercea, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.