Peste 2.800.000 de elevi şi copii de grădiniţă încep luni cursurile. Ce noutăţi aduce anul şcolar 2019 – 2020. Când sunt vacanţele

PRIMA ZI DE ŞCOALĂ. Un număr de 2.824.594 de elevi şi copii de grădiniţă încep luni cursurile anului şcolar 2019 - 2020, a anunţat Ministerul Educaţiei. Cursurile încep în 9 septembrie şi se încheie în 12 iunie. Semestrul I se va încheia în 20 decembrie, iar al doilea semestru începe în 13 ianuarie. În aceeaşi zi, Consiliul Naţional al Elevilor a îndemnat toţi elevii să protesteze cu banderole negre, din cauza ordinului privind şcolile profesionale. Şi anul acesta mulţi copii din ţară încep cursurile în alte clădiri decât şcoala lor, din cauza lucrărilor neterminate. Alţii găsesc şantiere, praf şi dezordine. De asemenea, în 2019, potrivit datelor oferite de Ministerul Educaţiei Naţionale, 1.180 de şcoli au grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă şi fără canalizare.
Filip Stan
06 sept. 2019, 17:05
Peste 2.800.000 de elevi şi copii de grădiniţă încep luni cursurile. Ce noutăţi aduce anul şcolar 2019 - 2020. Când sunt vacanţele

În anul şcolar 219 – 2020, cursurile vor fi predate de un număr total de 215.289 de cadre didactice. 

Durata noului an şcolar va fi de 35 de săptămâni de cursuri, structurate în două semestre: semestrul I – între 9 septembrie şi 20 decembrie 2019, semestrul al II-lea – între 13 ianuarie şi 12 iunie 2020.

Pe 29 mai 2020 se vor încheia cursurile pentru clasa a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, iar pe 5 iunie pentru clasa a VIII-a.

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel:
* vacanţa de iarnă – 21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020
* vacanţa de primăvară – 4 aprilie – 21 aprilie 2020
* vacanţa de vară – 13 iunie – data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 – 2021

Clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor mai avea o vacanţă în săptămâna 26 octombrie – 3 noiembrie 2019.

În anul şcolar care începe luni probele scrise/testele de citire din cadrul evaluărilor naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a se vor desfăşura în intervalul 11 – 28 mai 2020.

Evaluarea elevilor la finalul clasei a II-a (EN II) va avea loc în perioada 11 – 14 mai. Probele scrise la Limba română şi Limba maternă sunt programate în 11 mai, fiind urmate a doua zi (12 mai) de testele de citire la cele două discipline.â

Proba de Matematică este prevăzută pentru data de 13 mai, în timp ce proba de Limbă română (scris şi citit) pentru elevii din rândul minorităţilor naţionale se va desfăşura în data de 14 mai.

Evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar (la finalul clasei a IV-a) are următorul calendar: Limba română (19 mai), Matematică (20 mai) şi Limba maternă (21 mai).

Elevii claselor a VI-a vor susţine evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul inferior al gimnaziului (V-VI) în zilele de 27 mai (Limbă şi comunicare) şi 28 mai (Matematică şi ştiinţele naturii).

”Rezultatele EN II şi EN VI au ca scop elaborarea planurilor individualizate de învăţare ale elevilor şi preorientarea şcolară, iar rezultatele EN IV sunt utilizate şi pentru diagnoza de sistem, la nivelul acestui tip de învăţământ (ciclul primar). Precizăm că rezultatele evaluărilor naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a se comunică doar părinţilor acestora”, a transmis MEN.

Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a se desfăşoară, în anul şcolar 2019-2020, în conformitate cu prevederile Metodologiei de organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a în anul şcolar 2010-2011.

Noutatea în desfăşurarea examenului de Evaluare Naţională 2020 o reprezintă modalitatea de soluţionare a contestaţiilor şi anume: „În cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluarea iniţială. În situaţia în care se constată o diferenţă de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii numeşte o a treia comisie formată din alţi doi profesori cu experienţă, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii”.

Anterior, era luată în considerare o diferenţă de 1,5 puncte.

Ca noutate, la procesul de admitere în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020 – 2021 vor participa numai elevii care au susţinut Evaluarea Naţională şi a căror medie de admitere este minimum 5,00 (cinci).

„Absolvenţii clasei a VIII-a din seriile anterioare, care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2020 – 2021 şi care au participat la procesul de admitere în anii precedenţi, dar nu au fost înmatriculaţi într-o unitate de învăţământ, se pot înscrie la procesul de admitere în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020 – 2021”, precizează MEN.

Pe data de 10 iulie 2020 va avea loc prima repartizare computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a.

Între 21 şi 31 iulie 2020 se va desfăşura a doua etapă de admitere în învăţământul liceal de stat pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2020 – 2021.

Referitor la examenul de Bacalaureat 2020, MEN precizează că, în anul şcolar 2019-2020, un element de noutate îl reprezintă aprobarea programei de examen pentru limba chineză, oferind elevilor care au studiat această limbă posibilitatea de a susţine proba C (evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională) la această disciplină.

Sesiunea din iunie-iulie 2010 a Bacalaureatului va avea următorul calendar: 25-26 mai 2020 – înscrierea candidaţilor; 9-19 iunie 2020 – probe orale; 22-25 iunie 2020 – probe scrise; 30 iunie – afişarea rezultatelor iniţiale; 7 iulie 2020 – afişarea rezultatelor finale, în urma soluţionării contestaţiilor.

Calendarul sesiunii august-septembrie 2020 prevede că în 13-27 iulie 2020 va avea loc înscrierea candidaţilor; 18-28 august 2020 – probe scrise şi orale; 28 august 2020 – afişarea rezultatelor iniţiale; 3 septembrie: afişarea rezultatelor finale, în urma soluţionării contestaţiilor.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni