„Ni-l dorim extins în întregul Bucureşti, dar ne-am gândit să îl începem aici, la Şcoala nr. 195, pentru că e cea mai mare din întreaga ţară şi în această zonă se creează în fiecare dimineaţă şi pe urmă la finalul cursurilor foarte mare aglomeraţie (…). Ca prim pas, avem 11 autobuze din cele noi, Otokar euro 6, cumpărate anul trecut (…), fiecare autobuz (…) are un conducător auto, dar pe lângă aceasta şi un însoţitor, de regulă ne-am gândit la o doamnă care să-i ajute pe elevi să urce în autobuz (…). Avem deocamdată patru trasee, 46 de staţii”, a spus Firea, marţi, la Şcoala nr. 195, unde s-a aflat pentru a verifica implementarea proiectului pilot.
Potrivit edilului, costul lunar pe care îl plăteşte Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) pentru cele 11 autobuze şcolare se ridică la circa 21.000 de euro.
„Deocamdată avem 100 de formulare completate, cifră valabilă azi dimineaţă, dar având în vedere interesul manifestat pe parcursul zilei sunt convinsă că (…) în perioada următoare vor fi mult mai multe înscrieri”, a precizat Firea.
Ea a menţionat că Poliţia Locală Municipală şi Poliţia Locală a sectorului 3 vor avea grijă în fiecare staţie să nu existe incidente.
„Înţeleg temerea părinţilor care au copii la clasele zero, întâi, eventual clasa a doua, pentru că se gândesc că sunt mici şi trebuie să fie însoţiţi la şcoală, dar pentru celelalte clase cred că trebuie să avem mai mult curaj”, a declarat Firea.
Ea a spus că PMB şi Primăria sectorului 3 garantează că nu vor fi probleme şi a informat că viteza de deplasare este mică, adaptată pentru un autobuz şcolar, iar conducătorii auto au fost selectaţi cu mare grijă. Firea a precizat că şi elevi care învaţă la şcoli de pe traseul autobuzelor şcolare vor putea avea acces în acestea.
„Am luat legătura deja cu colegii de la STB (…), vor lua legătura cu conducerile acestor şcoli pentru a avea de asemenea un sistem, pentru a avea acceptul părinţilor şi pentru a-i putea primi în acest autobuz şi pe elevii celorlalte şcoli, mai ales că acestea se află pe trasee, pe circuitul deja stabilit”, a spus Firea.
Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, a menţionat că la Şcoala nr. 195 învaţă 2.500 de elevi şi a spus că este datoria autorităţilor locale să creeze sisteme funcţionale.
„Am văzut nu o dată părinţi care vor să-şi ducă pruncii până în clasă, în bancă, nu e în regulă să laşi maşina afară care blochează circulaţia”, a declarat Negoiţă.
Societatea de Transport Bucureşti a înfiinţat, de luni, patru linii de autobuz şcolare speciale, care vor funcţiona în corelare cu structura noului an şcolar, doar în perioadele semestriale când sunt desfăşurate cursuri, informează STB.