UPDATE: Maimuţa a fost prinsă astăzi, după câteva încercări eșuate. Animalul a fost găsit în podul unei case.
„Am capturat-o, o acțiune foarte dificilă, poate cea mai dificilă de până acum, din mai multe puncte de vedere, având în vedere că sunt multe case în jur, multe locuri în care se cațără, (este, n.r.) pericol public de a nu lovi pe cineva din greșeală și ea să nu atace pe cineva din greșeală. Am reușit să o nimerim de două ori. Prima oară am lovit-o în os, de aceea nu și-a făcut efectul (tranchilizantul, n.r.), am alergat-o foarte mult. Va trebui să mergem la clinică, la centrul nostru de salvare și reabilitare a animalelor sălbatice, unde vom scoate acul din os și o vom trezi”, a spus Ovidiu Roșu, medic veterinar care a capturat maimuța.
Veterinarul a capturat animalul cu ajutorul echipelor Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor.
Soarta maimuței va fi decisă în funcție de recomandările reprezentanților Gărzii de Mediu – în carantină, apoi poate la grădina zoologică sau în Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice.
Primul apel către protecţia animalelor a fost făcut de duminică. Atunci, angajați ai ASPA au încercat să o prindă fără succes.
O femeie din Sectorul 5 al Capitalei a sunat la numărul de urgenţă 112 pentru a sesiza prezenţa unei maimuţe în curtea ei. O echipă de jandarmi s-a deplasat la faţa locului, dar aceştia nu aveau echipamentul necesar pentru a captura maimuţa.
Ulterior a venit şi o echipă de la Protecţia Animalelor, dar nici ei nu au reuşit să prindă animalul sălbatic.
„Trei maimuțe au scăpat din curtea unui cetățean al Sectorului 5. Două dintre ele au fost recuperate de proprietar, urmând ca cea de-a treia să fie prinsă. Deținerea de animale exotice e interzisă în România, nu putem deține astfel de animale pentru că ele nu trăiesc în Europa. Capturarea lor se face ținând cont de bunăstarea lor. Pentru o maimuță, o tranchilizare, ca în cazul unui câine, nu ar avea același efect. Trebuie o intervenție specializată. Dacă va fi capturată, după ce îi vor fi făcute analizele, ea poate ajunge la Grădina Zoologică București, care are capacitatea de a gestiona un astfel de animal”, a declarat Tudor Ionescu, consilier general al Municipiului București, la Antena 3.
„Prezintă un pericol potențial pentru că sunt animale care dețin o forță fizică extraordinară și au și o inteligență avansată față de alte animale. Sunt animale care sunt capabile să se apere dacă se simt amenințate. Pot transmite și anumite boli. Ce e mai important e aspectul de sănătate fizică pe care îl presupune acest animal. E nevoie de o echipă specializată pentru capturare”, a spus medicul veterinar Dan Lescai.