PE selectează echipa care va negocia cu Consiliul UE desemnarea procurorului-şef european. Grupul PPE o susţine pe Kovesi

Joi, în ședința liderilor grupurilor parlamentare, se va desemna echipa de negociatori din partea Parlamentului European care va trebui să negocieze cu Consiliul UE și să ajungă la un acord privind desemnarea procurorului-șef european, potrivit eurodeputatului liberal Siegfried Mureșan.
Filip Stan
12 sept. 2019, 07:03
PE selectează echipa care va negocia cu Consiliul UE desemnarea procurorului-şef european. Grupul PPE o susţine pe Kovesi

”Grupul PPE va cere accelerarea procedurii de alegere a procurorului-șef european și va susține foarte ferm candidatul român, doamna Laura Codruța Kövesi. Poziția celui mai mare grup din Parlamentul European, Grupul PPE, grupul din care și noi, Partidul Naţional Liberal, facem parte, va fi aceea ca această echipă de negociatori să se apuce cât mai repede de treabă, să se întâlnească cât mai rapid cu reprezentanții Consiliului și să ajungă la un acord”, scrie Mureșan pe Facebook.

”Mandatul acestei echipe de negocieri, așa cum a fost el stabilit înaintea alegerilor europarlamentare și cum a fost confirmat oficial de președintele Parlamentului European în luna iulie, va fi acela că doamna Kövesi este candidatul Parlamentului European și este singura persoana pe care Parlamentul European o acceptă pentru această poziție ca urmare a procedurii obiective de selecție ce s-a desfășurat până acum”, mai spune europarlamentarul.

Înghețate înainte de alegerile europarlamentare, negocierile pentru desemnarea procurorului șef european se reiau acum, când Parlamentul European și Consiliul UE trebuie să se reașeze la masa discuțiilor. Parlamentul și-a reafirmat susținerea pentru Laura Codruța Kovesi, scrie Hotnews.ro.

Jean-Francois Bohnert a fost propus, la sfârșitul lunii iulie, pentru postul de şef al Parchetului Naţional Financiar din Franța. Anunțul a venit la două săptămâni după ce Emmanuel Macron l-a informat pe Klaus Iohannis că o va susține pe Kovesi.

Următorul pas important va fi în septembrie când va fi reuniunea COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană), care trebuie să se reunească în septembrie și să decidă. În anterioara sesiune dedicată acestui subiect, Kovesi a pierdut în fața lui Bohnert.

În condițiile în care poziția Franței este clară în acest moment, fosta șefă a DNA nu ar mai trebui să aibă nicio emoție teoretic. Însă surprize ar putea să apară din partea Italiei, au declarat în vară surse europene. Dacă Bohnert se retrage italienii ar putea invoca faptul că procedura, care prevede între 3 și 5 candidați, nu e îndeplinită. În acest moment, formal, cei trei candidați sunt Kovesi, Bohnert și Andres Ritter.

Dacă francezul se retrage, susțin surse europene, Italia care a avut și ea un candidat, care a picat la votul din comisia LIBE, ar putea cere să fie și acesta introdus în procedură. De altfel, Bohnert a declarat recent că nu se retrage formal din cursă invocând chiar „motive procedurale” Cel mai probabil scenariu este însă ca în Consiliu, Franța să anunțe că o susține pe Kovesi, acestei poziții urmând să se ralieze și alte state.

Potrivit reglementărilor europene, șeful Parchetului European este desemnat de comun acord de Parlamentul European și de Consiliu, pentru un mandat de 7 ani. Decizia Consiliului (statele membre) se ia prin majoritate simplă.

Laura Codruta Kovesi, Jean-François Bohnert și germanul Andrés Ritter au fost audiați la sfârșitul lunii februarie în comisiile CONT și LIBE ale Parlamentului European. Fosta șefă a DNA a obținut cele mai multe voturi în ambele comisii, astfel încât a fost desemnată candidata Parlamentului European pentru această funcție.

Kovesi s-a clasat însă pe locul doi în cadrul votului în COREPER, care reunește ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bruxelles, în urma candidatului Franței.

Votul a fost secret, dar Guvernul României, prin premierul Dăncilă și ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader, au indicat că nu o vor susține pe candidata României.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
APARE O NOUĂ FABRICĂ ÎN ROMÂNIA! A început deja șantierul!
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
S-a dat ordin în Ungaria. Ungurii te prind imediat. Șoferii români nu mai scapă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
PENSIONARII NEMULȚUMIȚI de RECALCULARE, vizați DIRECT! URGENT trebuie să facă asta
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...