Ceremonia de comemorare este organizată de Teatrul Bulandra din Capitală şi de familia regizorului.
Urna cu cenuşa lui Liviu Ciulei a fost depusă luni, după ora 12.00, la Teatrul Bulandra, în Sala „Liviu Ciulei”, unde admiratorii regizorului îşi pot lua „rămas bun” până miercuri.
La intrarea în Teatrul Bulandra au fost puse afişe cu imaginea lui Liviu Ciulei şi cu textul „Maestrul se întoarce pentru un ultim omagiu acasă. Liviu Ciulei 1923 – 2011”.
Pe culoarul ce duce la urna depusă în holul teatrului au fost puse, de o parte şi de alta, flori albe – cale, orhidee, crini -, dând spaţiului o înfăţişare foarte sobră şi elegantă. Holul este străjuit de fotografii de mari dimensiuni cu Liviu Ciulei în diverse ipostaze.
De asemenea, teatrul a pus la dispoziţie lumânări albe celor care vin, până miercuri, să îi aducă un ultim omagiu regizorului.
Peste 50 de persoane au venit luni, de la ora 12.00, să îi aducă un ultim omagiu maestrului. Printre aceştia s-a numărat şi Victor Rebengiuc, alături de alţi actori şi critici de teatru.
Liviu Ciulei a murit pe 25 octombrie, la vârsta de 88 de ani, la Munchen, unde era internat din cauza mai multor probleme de sănătate. Regizorul, care locuia şi la Munchen şi la Bucureşti, plecase cu soţia în Germania în luna iulie.
Pe 26 octombrie, regizorul Stere Gulea declara pentru MEDIAFAX că trupul lui Liviu Ciulei va fi incinerat, potrivit propriilor dorinţe, urmând ca urna cu cenuşa acestuia să fie depusă la Cimitirul Bellu din Capitală, în cavoul familiei.
Stere Gulea era rudă prin alianţă cu Ciulei, fiica acestuia, Alexandra, fiind soţia lui Thomas Ciulei, fiul regretatului om de teatru şi film.
Născut pe 7 iulie 1923, Liviu Ciulei a studiat teatrul, la Conservatorul Regal de Muzică şi Teatru din Bucureşti, iar apoi arhitectura. A debutat ca actor în 1946, jucând rolul lui Puck în „Visul unei nopţi de vară” la Teatrul Odeon din Capitală. Ulterior s-a alăturat echipei Teatrului Municipal din Bucureşti, actualul Teatru Bulandra, unde a debutat ca regizor în 1957, punând în scenă „Omul care aduce ploaia” de Richard Nash.
Liviu Ciulei este director onorific al Teatrului Bulandra.
Cariera spectaculoasă a lui Liviu Ciulei include peste 20 de filme, la care a lucrat în calitate de regizor, actor sau scenarist, precum şi numeroase spectacole de teatru, unde şi-a pus semnătura ca regizor, scenograf sau actor, aceste producţii fiind recompensate de-a lungul timpului cu distincţii prestigioase.
La experienţa de regizor, actor, scenograf şi scenarist s-a adăugat cea de director artistic, Liviu Ciulei ocupând această poziţie, timp de zece ani, pentru Teatrul „Bulandra” din Bucureşti, dar şi pentru Teatrul „Tyrone Guthrie” din Minneapolis.
De asemenea, Liviu Ciulei a fost profesor de teatru la două universităţi prestigioase: Columbia University şi New York University.
Printre distincţiile obţinute de Liviu Ciulei, se numără premiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, 1965, pentru „Pădurea spânzuraţilor”, Globul de Cristal, la Karlovy Vary, în 1969, pentru filmul „Valurile Dunării”, premiul UNITER, în 1996, premiul de excelenţă UNITER, 2001, premiul de excelenţă în cinematografia română, 2002.