„În ceea ce priveşte termenele, lucrările pregătitoare vor dura aproximativ un an pentru a putea pune (acordul anterior) pe hârtie şi a pregăti măsuri concrete. Avem nevoie de contacte între militari şi suntem pregătiţi pentru asta”, a spus Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său moldovean Nicu Popescu. Şeful diplomaţiei ruse a mai declarat că a discutat cu Nicu Popescu despre acţiunile necesare pentru încheierea retragerii arsenalului, problemă cu care cele două ţări se confruntă de mai bine de 20 de ani, informează Agerpres.
Retragerea „presupune furnizarea echipamentului necesar, trimiterea specialiştilor, stabilirea surselor de finanţare şi semnarea contractului”, a precizat Lavrov, care a subliniat că toate demersurile trebuie să îndeplinească standardele de securitate ale armatei ruse.
Luna trecută, Republica Moldova a făcut publică propunerea rusă privind retragerea definitivă a armelor şi muniţiilor sovietice care se găsesc pe teritoriul transnistrean. Anunţul a fost făcut la Chişinău de preşedintele Igor Dodon, după o întâlnire cu ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, potrivit Agerpres.
Dodon a spus că această propunere va fi transmisă participanţilor la negocierile de soluţionare a conflictului transnistrean în formatul 5 + 2 (R. Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia şi Ucraina, SUA şi UE fiind observatori).
Prezenţa acestui arsenal, estimat iniţial la aproximativ 40.000 de tone de arme şi muniţii lăsate de armata sovietică în retragerea sa din Europa, a fost întotdeauna un element de descurajare pentru autorităţile de la Chişinău şi o garanţie de securitate pentru separatiştii din Tiraspol. R. Moldova a solicitat în numeroase rânduri demilitarizarea completă a Transnistriei, ce ar presupune plecarea trupelor de pace ruse, a căror prezenţă Chişinăul o consideră ilegală, informează Agerpres.
În conformitate cu Acordul pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean semnat în iulie 1992, Rusia a instalat 2.400 de militari pentru a garanta pacea în zonă, contingent pe care l-a redus de-a lungul anilor. Teritoriul transnistrean, de doar o jumătate de milion de locuitori, în majoritate ruşi şi ucraineni, a rupt legăturile cu Republica Moldova după conflictul armat din perioada 1992-1993, în care a fost sprijinit de Rusia.