Hassa bint Salman, în vârstă de 42 de ani, care era vizată din decembrie 2017 de un mandat de arestare în urma faptelor petrecute în septembrie 2016, nu a asistat la procesul ei, în iulie, şi nu a fost prezentă nici la pronunţarea sentinţei.
Avocatul prinţesei Hassa bint Salman, Emmanuel Moyne, a anunţat imediat că va face apel la decizie
Pedeapsa pronunţată împotriva surorii prinţului moştenitor saudit – omul-forte de la Riad, cunoscut ca „MBS” – este mai dură decât cea solicitată de acuzare. Procuroarea de caz ceruse şase luni cu suspendare şi 5000 de euro amendă, potrivit Agerpres.
În ce-l priveşte, agentul de „protecţie apropiată” şi omul de încredere al prinţesei Rani Saidi – singurul prezent la şedinţa de joi – a fost condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare şi 5000 de euro amendă, conform rechizitoriului.
La 26 septembrie 2016, Ashraf Eid, care efectua o serie de reparaţii la reşedinţa familiei regale saudite situată pe bulevardul Foch din Paris, a fost chemat „de urgenţă” la etajul 5 al clădirii pentru a repara o chiuvetă care se defectase. Meşterul le-a explicat anchetatorilor că a făcut nişte poze cu telefonul său mobil în sala de baie unde urma să intervină, iar prinţesa, iritată de faptul că imaginile „ar fi putut surprinde şi reflexia ei în oglindă”, şi-a chemat agentul de securitate, potrivit Agerpres.
Acesta, şeful societăţii de pază „Attila securité”, a negat cu fermitate orice act de violenţă, în pofida echimozelor de pe faţa reclamantului, care a avut nevoie de un concediu de cinci zile pentru „incapacitate totală de muncă”.
Nu este pentru prima dată când membri ai familiei regale saudite au probleme cu justiţia franceză. În 2013, un tribunal francez a ordonat sechestrarea bunurilor din Franţa ale prinţesei Maha al Sudairi, soţia fostului ministru de interne, prinţul Nayef bin Abdul Aziz, pentru neplata unor facturi în valoare de aproape 6 milioane de euro la un hotel de lux.