În cadrul unui litigiu dintre magistraţii din România şi Guvern, privind modificările legilor Justiţiei, ajuns la Curtea de Justiţie a UE, Comisia Europeană şi-a exprimat opinia potrivit căreia înfiinţarea de către PSD-ALDE a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) încalcă articolul 19 din Tratatul Uniunii Europene şi articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care consacră cerinţa de independenţă a instanţelor, informează G4media.ro.
Comisia afirmă că înfiinţarea SIIJ are efect inhibator asupra magistraţilor şi afectează încrederea cetăţenilor în Justiţie. Forul european precizează că nu ar fi avut probleme cu înfiinţarea unui nou parchet specializat în România dacă ar fi existat o „justificare obiectivă şi plauzibilă” sau „motive plauzibile legate de buna administrare a justiţiei”.
CE mai consideră că nu există statistici sau studii care să ateste un grad mare de infracţionalitate în rândul magistraţilor, astfel încât Guvernul să fi fost nevoit să înfiinţeze un astfel de parchet specializat ca să combată criminalitatea din cadrul acestei categorii profesionale.
Dacă instanţa europeană de la Luxembourg va decide că Secţia Specială încalcă legislaţia europeană, în cazul acesta SIIJ va trebui desfiinţată fără discuţie, căci până în prezent nu au existat cazuri în care statele membre să nu respecte deciziile CJUE.
Adina Florea a obţinut cel mai mare punctaj (9,86) la concursul organizat de CSM pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). Pe locul 2 s-a clasat procurorul Sorin Eugen Iasinovschi, , cu 8,85. Procurorul Bogdan Pîrlog a obţinut doar 3,25 de puncte.
„Aş vrea să fac două scurte referiri vizavi de activitatea mea profesională, aceste referiri derivând din informaţiile pe care le consider manipulatoare şi care au apărut în ultima perioadă în spaţiul public. Am în vedere faptul că niciodată, în toată activitatea profesională, nu am fost aservită politic. Activitatea mea s-a desfăşurat în interesul legii şi cu respectarea legii, astfel cum de altfel mi-am jurat şi am jurat când am intrat în această profesie”, a declarat Adina Florea, în faţa Comisiei de concurs din CSM.
Ea a adăugat că a fost şi este un procuror independent.
„De asemenea, vreau să subliniez faptul că niciodată în activitatea mea profesională nu am desfăşurat altfel de activităţi decât cele corespunzătoare atributelor care guvernează activitatea procurorilor, respectiv principiile legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic. Am fost un procuror independent şi sunt un procuror independent indiferent de ceea ce se vehiculează în spaţiul public. Niciodată nimeni nu a încercat, nici măcar nu a încercat, să îmi inducă vreo idee cu privire la ceea ce aş fi putut să desfăşor în activitatea practică pe care am derulat-o din punct de vedere profesional”, a spus Florea.
Procurorii Adina Florea, Sorin Eugen Iasinovschi şi Bogdan Ciprian Pîrlog susţin, marţi, la Consiliul Superior al Magistraturii, interviurile pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Concursul are loc după ce Gheorghe Stan a fost numit judecător CCR.