„Există un alt risc pentru statele membre care nu sunt în Zona euro şi care doresc să devină membre ale Zonei euro, de altfel sunt obligate prin Tratatul de Aderare. În momentul în care vor dori să adere la Zona euro şi vor putea să adere la Zona euro, criteriile de aderare să fie atât de complicate încât aderarea să fie posibilă doar pe termen lung şi foarte lung. Sunt nişte riscuri pe care le urmărim îndeaproape, sunt nişte lucruri pe care le avem în vedere în negocierile extrem de complicate care se derulează în momentul de faţă, fie că vorbim de propunerile Comisiei Europene legate de prima etapă a Uniunii bancare, fie că vorbim de celelalte proiecte pe termen mai lung”, a afirmat Orban.
El a menţionat că există riscul ca statele UE care nu sunt membre în Zona euro să devină de „categorie secundară”, să rămână la „periferia UE”. „Pe de altă parte, există un mare risc pentru statele care nu sunt în momentul de faţă parte a zonei euro: riscul ca să se creeze o categorie secundară, ca aceste state membre să se afle într-un fel sau altul la periferia UE şi este un risc pe care sperăm că îl va urmări foarte atent Comisia Europeană şi va veni cu acele propuneri menite să înlăture această separare în două sau mai multe grupuri a statelor membre din UE”, a spus Orban.
Ministrul Afacerilor Europene a arătat că România este interesată de clarificarea modului în care statele UE din afara Zonei euro vor putea participa la noile structuri aparţinând Uniunii bancare, precum şi de menţinerea unităţii şi integrităţii Pieţei Unice.
Potrivit acestuia, Piaţa Unică trebuie protejată de tendinţele naţionaliste şi centrifugale apărute în ultimii ani, după declanşarea crizei economice, manifestate inclusiv în ceea ce priveşte libertatea de circulaţie a forţei de muncă.