Într-o serie de comentarii apărute în ediţia de marţi a ziarului german Die Welt, Szijjarto a afirmat că „soluţia nu este” reprezentată de consolidarea personalului Frontex, măsură propusă de UE.
„Frontex este o agenţie de voiaj”, a declarat şeful diplomaţiei ungare, care a cerut ca ţările situate la frontierele externe ale UE „să le protejeze de asemenea”.
Membru al executivului condus de premierul Viktor Orban care se opună cu îndârjire imigraţiei fiind deseori criticat de Bruxelles, Szijjarto a criticat blocul european pentru „lipsa unui plan” de gestionare a miilor de migranţi care sosesc în Europa în fiecare lună.
Von der Leyen, care va prelua şefia Comisiei Europene în noiembrie, doreşte un „nou început” în problematica migraţiei prin relansarea eforturile îndelungate de găsire a unui acord în privinţa distribuţiei solicitanţilor de azil în statele membre (SM) ale Uniunii. Intenţia sa este ca până cel târziu în 2024 personalul operaţional al Frontex (Agenţia europeană pentru gestionarea cooperării operaţionale la frontierele externe ale SM ale UE) să ajungă la 10.000, adică cu 3 ani mai devreme decât termenul avut în vedere la momentul actual.
Planurile Ursulei von der Leyen au fost primite critic de ambele părţi ale spectrului politic european, liberalii din Parlamentul de la Bruxelles ameninţând că se vor opune prin veto numirii sale pentru gestionarea portofoliul destinat supravegherii migraţiei şi securităţii.