Iata cateva sfaturi care te pot ajuta, venite de la specialistii EmpoweringParents.com.
Desi comportamentul copilului este generator de furii si frustrari, el poate fi schimbat. Mai ales ca nu are nicio legatura cu educatia primita de la tine, ci cu modul in care el a ales sa-si rezolve unele probleme.
Depinde de varsta
Este o diferenta uriasa intre copilul mai mic de 6 ani care fura ceva si copilul adolescent. Copiii mici nu stiu sa deosebeasca binele de rau. Creierul lor nu este suficient de matur pentru a se vedea pe ei din afara si de a intelege sentimentele celorlalti. Daca ai un copil mai mic care a inceput sa ia diverse lucruri de la colegi, prieteni, vecini etc., concentreaza-te spre a-i arata cum sa imparti lucruri, cum sa ceri voie sa folosesti ceva ce nu-ti apartine. NU-l eticheta drept hot, iar actiunea drept furt, ci explica-i ca nu este corect sa iei de la altii fara sa ceri permisiunea. Iar atunci cand o face, invata-l sa spuna „Nu ar fi trebuit sa iau asta fara sa cer voie. Iarta-ma!”.
Insa atunci cand copilul are, sa zicem, 9 ani si stii ca a luat ceva de la altii, ar trebui sa tratezi serios problema. Este un semn clar ca el vrea sa rezolve o problema. Insa o rezolva gresit. Sa zicem ca problema este ca baiatul tau in varsta de 10 ani vrea sa aiba un anumit joc video.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.