Cercetătorii au descoperit aceste exoplanete folosind telescopul spaţial Kepler. Ei au analizat sistemul planetar din jurul stelei KOI-500, o stea cu aceeaşi masă a soarelui nostru, însă mai mică ca dimensiune şi cu o vechime de 1 miliard de ani. KOI-500 se află la circa 1.100 de ani lumină în constelaţia Lyra.
KOI-500 este un sistem planetar super-compact, cel mai „înghesuit” de până acum. El este format din cinci planete, cea mai mică dintre ele fiind de 1,3 ori mai mare decât Pământul, iar cea mai mare – de 2,6 ori mai mare.
„Toate cele cinci planete orbitează steaua într-o regiune de 150 de ori mai mică decât orbita Pământului„, arată autorul studiului Darin Ragoozzine, de la Universitatea Florida din Gainesville.
Planetele au o orbită atât de mică, încât „anii” lor durează doar 1, 3.1, 4.6, 7.1 şi 9.5 zile. Ele sunt atât de apropiate unele faţă de celelalte, încât gravitaţia lor trage şi împinge orbitele. Cu toate astea, orbitele lor par destul de stabile – nu par a fi în pericol să se lovească unele de celelalte sau să fie aruncate către steaua lor.
Cele patru planete exterioare ale sistemului urmează o orbită sincronizată nemaivăzută până acum, denumită rezonanţa a patru corpuri. Din păcate, întrucât sunt atât de aproape de soarele lor înseamnă că sunt prea fierbinţi pentru a fi locuite.
Cercetătorii sugerează că planetele erau, iniţial, mai îndepărtate, însă au migrat înspre interiorul sistemului din cauza interacţiunilor dintre ele şi discul de gaz şi praf protoplanetar din care au provenit.