Dovleacul este o leguma bogată în nutrienţi, precum vitamina A, B1, B3, B6, C, E, acid folic, calciu, potasiu, seleniu, fiert, mangan şi fibre. Pe lângă beneficiile pe care le aduce sănătăţii, dovleacul este şi foarte gustos, fiind folosit în diverse reţete.
Datorită betacarotenului, dovleacul ajută la prevenirea apariţiei cancerului la plămâni, sâni sau prostată. Mai mult, fiind bogat în luteină şi zeaxantină, această legumă protejează ochii de boli grave. Un alt beneficiu este acela că organismul este ferit de răceala şi gripă, deoarece dovleacul conţine multă vitamina C.
Fiind bogat în potasiu, acest aliment păstrează inima sănătoasă, menţine tensiunea arterială la un nivel normal, reducând, totodată, şi riscul de a suferi un infarct.
Dovleacul poate fi consumat şi pentru a reda strălucire tenului şi pentru a preveni apariţia ridurilor.
Seminţele de dovleac sunt, de asemenea, foarte sănătoase. Acestea conţin magneziu, fier, cupru, zinc, vitamina K, fosfor, siliciu şi calciu. În comparaţie cu seminţele de floarea soarelui, cele de dovleac sunt mult mai sănătoase. De reţinut este faptul că pentru efecte terapeutice vizibile, seminţele trebuie consumate neprăjite şi nesărate.
Seminţele acestei legume conţin antioxidanţi care reduc inflamaţiile provocate de boli precum artrita. În plus, mai mulţi cercetători au descoperit că aceste seminţe ajută la scăderea colesterolului.
Prin presarea la rece a seminţelor de dovleac decojite se poate obţine ulei. Acesta are culoare verde-brun închis, gust puternic aromat, fiind bogat în vitamina E.
Reţetă plăcintă de dovleac
Ingrediente:
-un dovleac de aproximativ 1 kg jumătate;
-2 ouă;
-un cub mic de drojdie;
-o cană de 200 gr lapte;
-esenţe de vanilie, de rom şi scorţişoară;
-zahăr după gust;
-făină.
Într-un bol se pun ouăle cu zahărul şi se bat cam 2-3 minute. Drojdia se dizolvă în lapte călduţ, iar apoi se pune peste ouă şi se amestecă bine. Se pun esenţele şi coaja de la o lămâie. Făina se pune treptat, amestecându-se continuu până se obţine un aluat nici prea tare, nici prea moale. La sfârşit coca se frământă cu puţin ulei şi se lasă să crească cam o jumătate de oră.
Dovleacul trebuie curăţat şi ras, apoi se căleşte. După ce s-a răcit, se adaugă în el puţin zahăr, esenţele şi scorţişoara.
Coca se împarte în două părţi. Pe suprafaţa foilor obţinute din cele două părţi se pune dovleac şi se rulează.
Pe deasupra se presară zahăr şi se pune la cuptor aproximativ 40 de minute.