Mişcări de culise înaintea moţiunii de cenzură. PNL acuză presiuni „de sus”, PSD – scindat de scandalul banilor de campanie

Raluca Turcan, prim-vicepreşedintele PNL, acuză "presiuni uriaşe" asupra unor semnatari ai moţiunii de cenzură, din partea unor politicieni PSD, "de la persoane din conducerea Camerei Deputaţilor, din conducerea Guvernului", care promit funcţii sau susţinere în Parlament, pentru a-i face să se răzgândească. Pe de altă parte, PSD este scindat din cauza unui scandal intern, declanşat de refuzul Autorităţii Electorale Permanente de a returna banii din campania electorală de la europarlamentare.
Iulian Tudor
26 sept. 2019, 09:58
Mişcări de culise înaintea moţiunii de cenzură. PNL acuză presiuni

„Nu ascund faptul că sunt nişte presiuni uriaşe în momentul de faţă. Practic, în permanenţă sună telefonul din partea celor de la PSD, de la nivelul cel mai înalt din PSD, pe semnatari ai moţiunii, pentru a-i face să se răzgândească, pentru a încerca să-i momească cu oferte de ultim moment, care de care mai irezistibile. De la funcţii publice, până la susţineri în Parlament pe diferite probleme de interes pentru semnatari. Eu cred în tăria de caracter a celor care au semnat această moţiune (…). De la persoane de la cel mai înalt nivel, fie de la persoane din conducerea Camerei Deputaţilor, din conducerea Guvernului, oameni care consideră că au pârghii de influenţă asupra celor care au semnat moţiunea de cenzură. Este o stare de asediu”, a declarat Raluca Turcan, la RFI, potrivit News.ro.

Ea a mai spus că se aşteaptă la şicane din partea PSD, în ceea ce priveşte moţiunea de cenzură.

„În raport cu PSD-ul suntem pregătiţi pentru toate neghiobiile cu putinţă, ca să zic aşa, pentru că suntem obişnuiţi cu Liviu Dragnea preşedintele Camerei Deputaţilor. Suntem pregătiţi inclusiv pentru fixarea votului la moţiunea de cenzură în zile nelucrătoare, sâmbăta sau duminica, doar-doar acest Guvern se perpetuează la putere. Aşadar, noi ne-am dori ca dezbaterea moţiunii de cenzură să se întâmple cam într-o săptămână şi depunerea moţiunii să fie undeva la începutul săptămânii viitoare”, a detaliat Turcan.

Raluca Turcan a întărit că Ludovic Orban este propunerea PNL pentru funcţia de premier, în cazul în care moţiunea de cenzură trece: „Este o decizie deja asumată de PNL, ca premierul propus să fie preşedintele partidului, Ludovic Orban. Situaţia este luată în forurile statutare şi nu se poate schimba”.

Scandal în PSD pe banii de campanie

Dincolo de presiunile la adresa opoziţiei, nici în PSD nu e linişte. Un scandal de proporţii a izbucnit în partid după ce Autoritatea Electorală Permanentă a refuzat să returneze către PSD banii cheltuiţi în campania electorală de la alegerile europarlamentare. PSD nu a depus în termenul legal cererea de returnare şi, în plus, nu avea o persoană desemnată să ceară banii, având în vedere că fostul trezorier al partidului, Mircea Drăghici, este trimis în judecată de DNA pentru corupţie.

Liderii PSD și-au vărsat nervii pe grupul de whatsapp al șefilor de filiale PSD. 

”Pentru cei interesați de banii de la AEP, vine mâine răpunsul: NU. Mulțumim celor implicați în rezolvarea situației. P.S. Trezorierul actual nici nu răspunde la telefon”, a scris Claudiu Manda, care a donat pentru campania PSD la europarlamentare peste 430 000 de lei, potrivit Digi24.ro

Viorica Dăncilă a răspuns: ”Legat de banii de la AEP am făcut tot ce a fost posibil. Am semnat ultima declarație săptămâna trecută cu tot ce au cerut”.

”Ce nu ne omoară ne întărește. Trebuie să rezolvăm și asta”, a completat ea. 

Rovana Plumb a dat cei mai mulţi bani pentru campanie: 800.000 de lei, pe care actualul europarlamentar i-a împrumutat de la o anume Elena Loghin. Ea are probleme şi în parlamentul European din cauza acestor bani, pe care nu i-a declarat în vederea candidaturii pentru un post de comisar european.

Comisia JURI din PE a audiat-o joi pe Rovana Plumb în legătură cu această chestiune şi a respins-o la vot.

Ciolacu: Cred că sunt parlamentari şi de la PSD care au semnat moţiunea de cenzură

Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat joi că sunt parlamentari ai PSD care au semnat moţiunea de cenzură, nominalizându-l pe deputatul Mihăiţă Găină.

„Este domnul Găină, nu ştiu dacă a semnat, fiindcă nu l-am sunat pe domnul Orban să-mi spună cine a semnat şi nu o fac. Cred că sunt parlamentari şi de la PSD care au semnat, dar nu este niciun fenomen”, a declarat Marcel Ciolacu.

„Înţelegeţi la fel de bine ca şi mine că ne apropiem de un sfârşit de mandat şi lumea gândeşte în logica personală şi nu în logica de grup. E adevărat, când au fost puşi pe listele PSD jurau credinţă patriei mamă, iar acum… Nu mă întrebaţi care. Ştiu de domnul Găină, cu certitudine, de la Ialomiţa, chiar e o surpriză”, a adăugat Ciolacu.

El a mai spus că ştie că şi deputatul Gabriel Nasra are nemulţumiri. „Am vorbit la telefon cu el şi o să vorbesc în continuare. Are supărările dânsului, îi recomand să rămână alături de partidul care l-a descoperit, e tânăr, rămân la părerea că cea mai mare calitate în politică trebuie să fie răbdarea.(…) Va trece această moţiune şi această aşteptare”, a menţionat Ciolacu.

El a adăugat că este necesară modificarea legislaţiei, pentru ca „negocierile să fie într-un cadru instituţional politic şi nu la acest nivel”.

Marcel Ciolacu a mai susţinut că cel puţin 20 de parlamentari PSD i-au spus că au fost sunaţi de către oameni din opoziţie. „Lucru care pe mine nu m-a deranjat, face parte din jocul democratic, unora chiar li s-a zis: îţi dăm noi banii de benzină să vii la Bucureşti, aşa se joacă. Totuşi, politica nu este balet”, a menţionat liderul PSD.

Marcel Ciolacu a apreciat că moţiunea de cenzură nu va trece în Parlament.

„Eu în continuare şi astăzi cred că această moţiune nu va trece. Şi am spus motivele pe care le văd eu: lipsa unui lider în faţa acelor cinci partide, programul de guvernare, prim ministrul care urmează să fie, sunt nişte elemente esenţiale dacă chiar îţi doreşti ca o moţiune să treacă”, a afirmat Ciolacu.

El a mai spus că depunerea moţiunii de cenzură este un gest democratic.

„Moţiunea de cenzură încă nu este depusă, ea se depune pe baza unor semnături minime. Am înţeles că aceste semnături sunt strânse, este normal, este un gest democratic, urmează categoric să fie votată în plen de către cei care au semnat sau care nu au semnat şi vom vedea rezultatul. Aşa se poate îndepărta sau dărâma un Guvern. Ce urmează după dărâmarea Guvernului, dacă reuşeşte acest lucru, este iarăşi un exerciţiu democratic şi aşteptăm. Eu până acum nu am văzut, ştiţi că o singură moţiune a trecut, cea depusă de Victor Ponta, şi aici este posibil să avem ceva emoţii pentru că are ceva experienţă, dar care a venit cu un program de guvernare, se ştia cine e prim ministru. Eu am reţinerile mele, pentru acum sunt cinci forţe politice care, prin semnături sau declarativ, s-au unit împotriva Guvernului actual. Nu am văzut cine este liderul, întotdeauna trebuie să existe un lider, atunci a existat un lider, atunci se ştia cine va urma să fie prim ministru şi un program de guvernare”, a explicat Ciolacu.

Citeşte şi: Rovana Plumb, respinsă de Comisia Juridică din Parlamentul European, din cauza declaraţiei de avere

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a vorbit despre plecarea de la Pro TV: Ce plan de rezervă are prezentatoarea
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
S-a decis limită pentru cei care achită numerar. Se justifică fiecare ban. Trebuie să prezinți dovada obligatoriu
Playtech.ro
Ce este interzis să faci de Sfântul Gheorghe pentru a nu avea ghinion. Atragi pagubă şi boală
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
România, lovită de un episod de vreme rea. Cod galben de vijelii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Diagnosticul oficial al rezidentului de 31 de ani de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, care a murit subit: „Nu trebuia să moară”
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de apartamente. Lucrarea nu necesită autorizație. Vecinii n-au ce să-ți facă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Iubitul a condus-o la moarte pe o tânără de 17 ani! Băiatul a pierdut controlul volanului și s-a răsturnat pe un drum din județul Timiș
MediaFlux
Alegerile de la Vatican, influențate de modificările făcute de Francisc. Care sunt condițiile pentru a deveni papă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Divinitatea l-a ajutat să câștige la Loto: bărbatul care a dat lovitura cu numerele lăsate moștenire de la un verișor decedat