În primele 25 de oraşe clasate, jumătate sunt din Europa, Germania şi Elveţia având trei reprezentanţi în top zece. Zurich (Elveţia) şi Auckland (Australia) completează podiumul, urmate de Munchen (Germania) pe locul al patrulea, poziţia a cincea fiind ocupată de Dusseldorf şi Vancouver, relatează Agerpres.
La coada clasamentului apar oraşe marcate de „tulburări civile, niveluri ridicate ale criminalităţii şi aplicarea relativă a legii”, precizează Slagin Parakatil, principaul realizator al studiului, citat într-un comunicat. La nivel mondial Bagdad rămâne oraşul unde există cele mai dificile condiţii de trai din lume. Se mai regăsesc acolo Khartoum (Sudan), Port-au-Prince (Haiti), N’Djamena (Ciad), Bangui (Republica Centrafricană), oraşe situate, însă, înaintea Bagdadului.
Parisul a urcat patru locuri faţă de anul trecut, situându-se în acest an pe locul al 30-lea. Pentru prima oară, sondajul anual Mercer a întocmit şi un clasament în funcţie de criteriul „securităţii individuale”, bazat pe stabilitatea internă, nivelul criminalităţii, eficienţa aplicării legii şi relaţiile internaţionale ale ţării.
În această privinţă, Luxemburgul este cel mai sigur oraş, urmat de Berna (Elveţia), Helsinki (Finlanda) şi Zurich. Viena se află pe locul al cincilea, iar Bagdadul, din nou ultimul. În America de Nord, oraşele canadiene se află înaintea celor din Statele Unite. New York-ul, oraş de referinţă pentru sondajul Mercer, se află pe locul al 47-lea în privinţa calităţii vieţii şi pe al 68-lea din punct de vedere al siguranţei individuale, la egalitate cu Londra şi Madrid.
Studiul a luat în considerare 221 oraşe, în funcţie de 39 de elemente ale calităţii vieţii, vizând îndeosebi mediul politic, social şi economic, dar şi petrecerea timpului liber, condiţiile de locuit sau mediul (climă, catastrofe naturale).