Ortodoxe
Sf. Mari Mc. Serghie şi Vah; Sf. Mc. Iulian preotul, Chesarie diaconul şi Polihornie
Greco-catolice
Sf. m. Sergiu şi Vach; Preasfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului
Romano-catolice
Sf. Fc. Maria, Regina Rozariului
Sfinţii Mari Mucenici Serghie şi Vah, pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 7 octombrie, erau senatori romani şi cei mai apropiaţi sfetnici ai împăratului Maximian (286-305).
Creştini, se străduiau mult să placă Lui Hristos prin viaţă sfântă şi prin osârdia cu care îi slujeau, Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah au fost denunţaţi că nu aduc jertfe zeilor. Au fost îndemnaţi să intre în templul păgân pentru a participa la ritual, dar au refuzat, mărturisind credinţa în Hristos.
Au fost legaţi cu lanţuri şi purtaţi aşa pe străzile Romei, după care au fost trimişi în părţile de răsărit ale imperiului pentru judecată, pentru că fiind apropiaţi ai împăratului Maximian, acesta nu a dorit să asiste la suferinţa Sfinţilor Mucenici.
Ajunşi acolo au fost supuşi la chinuri pentru a renunţa la credinţa creştină. Sfântul Vah a murit în timpul acestora, iar Sfântului Serghie i-a fost tăiat capul, după ce a îndurat multe suferinţe, dar nu şi-a lepădat credinţa.
Capetele acestor Sfinţi Mucenici au fost aduse la Curtea de Argeş de către domnitorul Neagoe Basarab (1512-1521). Sfintele moaşte au fost mutate la Catedrala mitropolitană din Craiova în 1949.