Veşti bune pentru românii care au pensii private. Anunţ oficial despre Pilonul II

Valoarea activelor totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private a ajuns la 57,43 miliarde de lei (12,13 miliarde de euro) în primul semestru al anului 2019, în creştere cu aproape 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când a depăşit 45,6 miliarde lei, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Filip Stan
07 oct. 2019, 09:06
Veşti bune pentru românii care au pensii private. Anunţ oficial despre Pilonul II

Veşti bune pentru Pilonul II de pensii. Ponderea pensiilor private în Produsul Intern Brut a fost, la sfârşitul lunii iunie 2019, de 5,8% comparativ cu 5,22% în decembrie 2018.

„Activele fondurilor de pensii private au depăşit nivelul de 12 miliarde de euro la finalul semestrului I al anului curent şi au ajuns la o pondere de 5,8% în PIB. Fondurile de pensii private sunt investitori instituţionali importanţi în economie, iar investiţiile realizate prin BVB au contribuit, alături de alţi investitori instituţionali, la promovarea Bursei de la Bucureşti la statutul de piaţă emergentă de către agenţia FTSE Russell”, a declarat vicepreşedintele ASF, Dan Armeanu.

 

Valoarea totală a activelor nete, înregistrată la 30 iunie 2019, de fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) a fost de 55,14 miliarde de lei (11,64 miliarde de euro), iar ritmul anual de creştere înregistrat a fost de 26,15%.

La 30 iunie 2019 erau înregistraţi, în sistemul pensiilor administrate privat, 7,34 milioane de participanţi, cu aproape 1,26% mai mult faţă de sfârşitul anului 2018.

La nivelul Pilonului II, contribuţia medie a participanţilor, cu contribuţii virate la 30 iunie 2019, a fost de 182,20 lei.

De asemenea, la sfârşitul lunii iunie 2019, valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 7.631 lei (1.612 euro), cu 14,39% mai mult faţă de sfârşitul anului 2018.

În primul semestru al anului 2019 au fost efectuate plăţi ale activului personal net către participanţi însumând 33,29 milioane lei pentru 3.522 participanţi şi beneficiari.

În ceea ce priveşte pensiile facultative (Pilonul III), valoarea totală a activelor nete, înregistrată la 30 iunie 2019, a fost de 2,27 miliarde de lei (0,48 miliarde de euro), înregistrând un avans anual de 20,34%, arată datele ASF.

La sfârşitul lunii iunie 2019, erau înregistraţi în sistemul pensiilor facultative 486.310 de participanţi, cu 3% mai mult faţă de sfârşitul anului 2018. La nivelul Pilonului III, contribuţia medie a participanţilor, cu contribuţii virate la 30 iunie 2019, a fost de 138,48 lei.

Potrivit datelor ASF, valoarea medie a unui cont al participanţilor la sistemul pensiilor facultative era, la 30 iunie 2019, de 5.058 lei (1.068 euro), în creştere cu 10,74% comparativ cu decembrie 2018.

În primul semestru al anului 2019 au fost efectuate plăţi ale activului personal net către 4.033 de participanţi şi beneficiari însumând 28,56 milioane lei.

ASF asigură reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Harta oficială a drumurilor pe care se montează 400 de radare fixe. E bine de știut înainte să pleci la drum
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI