Propunerea legislativă se află pe ordinea de zi la Senat şi are timp până săptămâna viitoare, vineri, să fie votată. Dacă Senatul nu o va face, proiectul va fi adoptat tacit.
Citește și: Salarii mai mari cu cel puţin 500 de lei de la 1 ianuarie 2020. Ce categorie de români este favorizată
Astfel, legea prevede ca, pe lângă salariul minim stabilit de Guvern, să funcționeze o serie de coeficienți minimali de ierharhizare, care să se înmulțească cu salariul minim și să rezulte în mai multe niveluri de salarizare. Cel mai de jos nivel corespunde muncitorilor necalificați și cel mai de sus corespunde celor cu studii superioare de lungă durată cu doctorat în domeniul activității desfășurate.
„În vederea asigurării echilibrării sistemului de salarizare între sectorul bugetar și mediul economic concurențial, pentru sectoarele pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate, prin prezenta lege se stabilesc coeficienți minimali de ierarhizare salarială”, se precizează în proiectul de lege.
În prezent, există mai multe tipuri de salarii minime: valoarea general aplicabilă, de 2.080 de lei, salariul minim brut diferențiat pentru cei care ocupă funcții ce necesită studii superioare, dacă au o vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul acelor studii, de 2.350 de lei, precum și un salariu minim în sectorul construcțiilor, în valoare de 3.000 de lei.
Dacă propunerea de față va fi votată atât în Senat, cât şi în Camera Deputaţilor – care este for decizional, atunci angajatorii vor trebui să asigure salarii minime diferite, în funcție de pregătirea profesională.
Sursa: avocatnet.ro