Preşedintele Klaus iohannis este aşteptat să anunţe marţi numele premierului, care are termen 10 zile pentru a merge cu lista Guvernului în Parlament. Iohannis are, marţi, o nouă rundă de consultpri cu liderii partidelor parlamentare.
„Am ieşit de la consultări unde preşedintele Iohannis mi-a reconfirmat că îşi doreşte alegeri anticipate. Chestiunea calendarului pentru anticipate consideră, însă, ca trebuie abordată abia după alegerile prezidenţiale. Argumentul pe care l-a invocat a fost nevoia de a o înlocui urgent pe Dăncilă. Domnule Iohannis, haideţi să nu mai gândim pe azi pe mâine”, a scris dan Barna, marţi pe Facebook.
Acesta a explicat care este alteriativa la anticipate. „Care e alternativa la anticipate? Să puneţi acum un guvern slab, fără susţinere parlamentară, aflat în permanenţă la mâna PSD şi a celorlalte partide pesediste din Parlament, conduse de Ponta şi Tăriceanu, partide care împreună au majoritatea în Legislativ. Un astfel de guvern nu va putea să facă reformele de care România are nevoie şi ne trezim, la fel ca în 2016, că după un an de zile se întoarce PSD pe cai mari la guvernare. Aţi uitat anul 2016? Ştiu foarte bine despre ce vorbesc, am fost în guvernul Cioloş, ştiu cât de mult ne-a afectat lipsa de susţinere”, a mai scris Barna. Acesta afirmă că alegerile trebuie organizate cât timp „PSD este slab”.
„Haideţi mai bine să facem anticipate acum, cât PSD este slab. Să mergem acum în faţa oamenilor şi să câştigăm o majoritate solidă în Parlament. Vă garantez că dacă facem alegeri acum, PSD nu va mai reveni la guvernare pentru 10 ani de-acum înainte. Dacă vreţi cu adevărat să scăpăm ţara de PSD; aveţi curajul să facem acum anticipate”, a mai scris Barna.
Liderul USR cere, de asemenea, un angajament privind modificarea Constituţiei, astfel âncât alegerile anticipate să poată fi organizate mai uşor.
„Şi dacă vi se pare că actuala Constituţie nu facilitează anticipatele, haideţi să ne luăm un angajament, că oricare dintre noi va câştiga alegerile prezidenţiale va iniţia un proces de modificare a Constituţiei care va cuprinde printre altele şi posibilitatea ca Preşedintele să iniţieze un referendum de dizolvare a Parlamentului atunci când acesta nu mai reflectă voinţa cetăţenilor. Cum se întâmplă acum, când configuraţia actuală a Parlamentului, bazată pe votul din 2016, nu mai are nicio legătură cu votul dat de oameni pe 26 mai. Avem în Parlament un partid nou, care nu a fost pe liste la alegerile din 2016 şi 54 de deputaţi şi senatori au trecut la un alt partid faţă de cel pe listele căruia au intrat în Parlament”, a mai scris Barna pe Facebook.
Acesta cere preşedintelui să-şi asume „împreună acest obiectiv care va permite rezolvarea mult mai facilă a crizelor de tipul celor pe care le traversăm astăzi”.