Laura Codruţa Kovesi, confirmată de Parlamentul European în funcţia de procuror-şef european. Fişa postului

Parlamentul European a confirmat-o oficial miercuri pe Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european, potrivit unui comunicat al legislativului european.
Iulian Tudor
16 oct. 2019, 17:21
Laura Codruţa Kovesi, confirmată de Parlamentul European în funcţia de procuror-şef european. Fişa postului

Laura Codruța Kovesi va avea un mandat de șapte ani.

„Parlamentul European tocmai a confirmat-o oficial pe Laura-Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european. Decizia a fost luată în Conferința președinților grupurilor politice din Parlament. A fost ultima ștampilă de care doamna Kovesi a avut nevoie și a obținut-o.

Începând de astăzi, noul procuror-șef european se poate apuca de treabă. Are un an la dispoziție să pună la punct noul Parchet European care trebuie să fie funcțional până la finalul anului viitor”, a anunțat și europarlamentarul român Siegfried Mureșan pe Facebook.

Consiliul Uniunii Europene a confirmat luni numirea procurorului român Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european, iar această numire trebuie să fie confirmată acum şi de Parlamentul European, indică un comunicat de presă al Consiliului UE.

Ce atribuții are procurorul-șef european

Procurorul-şef european organizează activitatea Parchetului European (EPPO), conduce activităţile acestuia şi adoptă decizii în conformitate cu regulamentele de organizare proprii, se arată în Regulamentul (UE) 2017/1939, consultat de Agerpres.

În activitatea sa, procurorul-şef european este asistat de doi procurori-şefi europeni adjuncţi care îl înlocuiesc pe procurorul-şef atunci când acesta este absent sau nu poate îndeplini atribuţiile.

Procurorul-şef european reprezintă EPPO faţă de instituţiile Uniunii şi ale statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi faţă de părţile terţe. Procurorul-şef european poate să îşi delege atribuţiile în materie de reprezentare unuia dintre procurorii-şefi europeni adjuncţi sau unui procuror european.

De asemenea, procurorul-şef european prezidează Colegiul Parchetului – organ de strategie al EPPO -, precum şi şedinţele camerelor permanente, organisme care iau decizii privind cazurile individuale instrumentate la nivelul UE. Procurorul-şef are un vot decisiv în luarea deciziilor în aceste două organisme ale EPPO.

Ce atribuții are parchetul European

Parchetul European

Parchetul European este o structură a UE înfiinţată în aprilie 2017, în baza procedurii de cooperare consolidată, la care participă doar statele membre care doresc. În prezent, sunt 22 de state membre participante, între care şi România, potrivit site-ului www.consilium.europa.eu.

Rolul acestei structuri este de a colabora mai strâns în investigarea şi urmărirea penală pentru infracţiuni care afectează bugetul UE, precum: frauda, corupţia, spălarea de bani, frauda transfrontalieră în materie de TVA.

Parchetul European va efectua investigaţii transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10.000 de euro sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane de euro.

Citește și: Laura Codruţa Kovesi, confirmată de Consiliul UE în funcţia de procuror-şef european

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surprinzător din România care începe să semene cu Paris, Viena sau Londra. E la ani lumină de București, se construiește pe bandă rulantă și propune zilnic locuri de muncă. Sute de milioane au fost absorbite din fonduri europene și aproape că nu mai există șomeri
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Medicii nu l-au mai putut salva
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Artistul a avut tot mai multe probleme de sănătate
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Robert F. Kennedy Jr. propune eliminarea fluorului din apa potabilă
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni