12 la sută dintre urmăriţii prin Interpol sunt români

Ministerul Administraţiei şi Internelor a iniţiat, la cererea Interpol, un proiect de act normativ care permite delegarea ofiţerilor români la sediul Secretariatului General de la Lyon, în condiţiile în care aproximativ 12 la sută din numărul total de urmăriţi sunt căutaţi de autorităţile române.
Romania TV
18 oct. 2012, 12:57
12 la sută dintre urmăriţii prin Interpol sunt români

Ministerul Administraţiei şi Internelor a supus dezbaterii publice proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind detaşarea unor ofiţeri români la Organizaţia Internaţională de Poliţie Criminală (OIPC)- Interpol.

Oficiali ai MAI au declarat, pentru Mediafax, că proiectul a fost elaborat la solicitarea Interpol, în condiţiile în care persoanele date în urmărire internaţională de către autorităţile judiciare din România reprezintă aproximativ 12 la sută din totalul celor daţi în urmărire la nivel mondial, ceea ce conduce la un volum semnificativ de date şi informaţii procesate la nivelul Secretariatului General, cu scopul de a facilita localizarea şi aducerea lor în faţa justiţiei.

Acest fapt face din autorităţile române al treilea mare utilizator european al bazelor de date gestionate de Secretariatul General al OIPC Interpol.

Potrivit MAI, schimbul de mesaje privind infracţiunile săvârşite de cetăţenii români în străinătate a crescut în mod considerabil în anii 2010 şi 2011, ajungând la peste 200.000 de mesaje operative, faţă de numai 110.000 în 2009.

Având în vedere această situaţie, devenise necesară prezenţa unor ofiţeri români detaşaţi la sediul de la Lyon al Secretariatului General al Interpol, însă România nu avea un cadrul legal prin care aceşti poliţişti să fie detaşaţi, în mod oficial.

Secretariatul General al Interpol a selecţionat deja un ofiţer de poliţie român pentru a îndeplini o funcţie cu atribuţii de coordonare a managementului datelor şi informaţiilor, care ar urma să fie detaşat în perioada următoare.

Surse din MAI au declarat pentru Mediafax că este vorba despre comisarul Mihai Friptu, care în prezent ocupă funcţia de director al Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, structură ce funcţionează la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Potrivit proiectului de act normativ supus dezbaterii publice, detaşarea ofiţerilor de poliţie la Interpol va fi dispusă de ministrul Administraţiei şi Internelor, în funcţie de resursele financiare alocate prin bugetul MAI.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!