Diplomele universităţilor acreditate din România vor fi recunoscute în Franţa

Diplomele univeristăţior acreditate din România vor fi recunoscute în Franţa şi invers, după ce Parlamentul va ratifica tratatul semnat joi, la Bucureşti, de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin.
Romania TV
18 oct. 2012, 14:55
Diplomele universităţilor acreditate din România vor fi recunoscute în Franţa

„Există o Convenţie internaţională de la Lisabona care, în principiu, pune în lege posibilitatea recunoaşterii diplomelor, dar recunoaşterea efectivă revine celor două state. Statele decid prin semnarea unui tratat, de genul celui semnat de noi astăzi, care va fi ratificat de Parlament şi prin care, apoi, devine lege obligatorie pentru cele două state recunoaşterea diplomei univeristare”, a explicat ministrul Educaţiei.

Ecaterina Andronescu a mai spus că Universitatea Politehnica Bucureşti (UPB) recunoştea fără probleme stagiile făcute în Franţa de studenţi români.

Prin acest tratat, recunoaştere diplomelor devine valabilă fără acordul dintre universităţi, cum se practică atunci când nu există un astfel de acord. „Recunoaşterea diplomelor devine obligatorie după ratificarea tratatului, pentru orice program de studiu acreditat. Sigur, până la sfârşitul acestui an, tratatul va fi ratificat de Parlament”, a mai spus ministrul Educaţiei, care a precizat că România a mai avut un acord similar cu Republica Moldova, dar au fost unele probleme legate de acesta.

„Cred că mai avem un tratat similar cu Italia”, a adăugat ministrul.

Potrivit Ecaterinei Andronescu, Franţa primeşte la studii, în învăţământul superior, cei mai mulţi studenţi.

„Avem, în România, cele mai multe teze realizate în co-tutelă cu universităţi franceze, avem foarte multe acorduri directe între universităţi. Există foarte multe lucrări de cercetare pe proiecte europene care se derulează cu participarea cercetătorilor români şi francezi, precum şi programe de masterat în co-tutelă cu univeristăţi franceze şi visiting profesori veniţi din Franţa. Mobilitatea pe care o gândim la nivelul studenţilor şi profesorilor are cea mai mare anvergură spre Franţa. Vorbim despre internaţionalizarea învăţământuluui. Acesta este şi un criteriu de ranking pentru universitate – numărul studenţilor străini”, a mai spus Andronescu.

În universităţile din România sunt mulţi studenţi francezi, iar în ultimii ani, numai la Medicină au venit peste 1.500 de de tineri. „Cred că valoarea şcolii de medicină din România este un atu pentru tinerii francezi care vin să înveţe la noi”, a mai spus Andronescu.

Rectroul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, crede că tratatul încheiat cu Franţa va reduce birocraţia. „După ştiinţa mea, nu au fost probleme cu studenţii care au studiat în Franţa. În toate cazurile, le-au fost recunoscute stagiile de pregătire, iar asta, cu certitudine, în baza propriilor acorduri bilaterale”, a mai spus rectorul UB.

Tot joi, Universitatea din București a primit de la Ambasada Franţei cheile Vilei Noël, unde va funcţiona Centrul Regional Francofon de Studii Avansate în Științe Sociale (CeReFREA – Centre Régional Francophone d’Études Avancées en Sciences Sociales).

Astfel, proiectul care a câștigat prestigiosul premiu Louis D. al Academiei Franceze, în valoare de 750.000 de euro, va transforma Vila Noël, fost sediu al Serviciului de Cooperare al Ambasadei Republicii Franceze în România, într-un pol de excelență pentru studiul științelor sociale francofone: Centrul Regional Francofon de Studii Avansate în Științe Sociale (CeReFREA).

Misiunea CeReFREA este aceea de a dezvolta programe autonome de cercetare, de a primi profesori, cercetători, doctoranzi și post-doctoranzi în mobilitate și de a susține rețele de cercetare în domeniul științelor sociale prin conferințe, evenimente științifice, seminarii și programe, a explicat ambasadorul Franţei, Philippe Gustin.

Vila Noël beneficiază de o suprafață utilă de aproximativ 800 de metri pătraţi şi are săli de conferințe și de seminarii, o bibliotecă și birouri individuale.

Clădirea permite și amenajarea unor camere pentru cinci-opt rezidenți, precum și a unei cafenele.

Partenerii în activitățile CeReFREA sunt Universitatea București (prin Facultatea de Științe Politice, Noua Școală Doctorală Francofonă în Științe Sociale-EDSS, Colegiul Juridic Franco-Român al Facultății de Drept-CJFR și Catedra Senghor), New Europe College-NEC, Institutul de Studii Avansate în Științe Sociale şi Noua Universitate Bulgară (prin Departamentul de Științe Politice, Sofia-SPNUB).

Înfiinţată în 1864, Universitatea din Bucureşti este considerată cea mai importantă instituţie de învăţământ superior din România.

În facultăţile Universităţii Bucureşti sunt 2.700 de studenţi francofoni la ştiinţe sociale, iar 600 dintre ei vor primi diplomă franco-română. De asemenea, la masterul francofon sunt aproape 200 de studenţi.

Prin CeReFREA, instituţia își propune să devină un pol de excelenţă francofonă pentru cercetare în Europa Centrală şi de Sud-Est.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Proprietarii de case și terenuri, obligați să plătească. Taxe majorate cu 38% din 2025. NU scapă nimeni
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Lovește capota mașinii înainte de a porni motorul. La ce ajută
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
StirileBZI
Această plantă nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun! Atrage banii și bunăstarea
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători