„Cred că vor fi aşteptări mari odată ce instituţia va începe să lucreze efectiv la cazuri. Cred însă că oamenii trebuie să înţeleagă că rezultate credibile vor veni în doi, trei ani, odată ce vor începe să vină deciziile finale de la instanţe”, susţine Laura Codruţa Kovesi.
Kovesi dă asigurări că nu va fi intimidată de presiuni din partea nimănui, mai ales că este obişnuită cu astfel de situaţii.
„Va exista, cu siguranţă, presiune, odată ce anchetele încep, asupra instituţiei şi procurorilor, să nu uităm că oamenii care folosesc fonduri europene sunt în general oameni de afaceri, unii dintre ei foarte puternici. Dar sunt extrem de bine antrenată pentru aceasta, nu sunt câtuşi de puţin îngrijorată de acest lucru’, a mai spus procurorul-şef european.
Uniunea Europeană lucrează la adoptarea unui buget pe 2020 de aproape 160 miliarde de euro. La nivelul UE au fost pierdute aproape 9 miliarde de euro prin fraude în perioada 2002-2016, conform unui raport din 2019 al Curţii Europene de Conturi.
EPPO, la care au aderat 22 din cele 28 de state membre ale Uniunii, urmează să fie lansat în 2020 şi va fi responsabil cu anchetarea şi aducerea în faţa justiţiei a cazurilor de fraude transfrontaliere în interiorul UE, în special cele de după noiembrie 207.
Kovesi va conduce EPPO de la sediul central din Luxemburg, împreună cu câte un procuror european din fiecare stat membru. Anchetele vor fi conduse de procurori delegaţi la nivel naţional.
Laura Codruța Kovesi a fost confirmată oficial în funcția de procuror-șef al Parchetului European, pe 16 octombrie. Decizia a fost luată de Conferința Președinților. Fosta șefă DNA va avea un mandat de șapte ani la conducerea noii instituții.