„Dacă noi am participa la vot şi am vota guvernul, înseamnă că am fi de acord cu măsurile din programul de guvernare şi am fi parte a măsurilor pe care le iau împotriva românilor. Partidul Social Democrat nu va participa la vot”, a explicat Viorica Dăncilă la România TV.
„Eu nu pot să accept niste măsuri împotriva bunicilor şi părinţilor noştri, a salariaţilor sau a fermierilor”, a completat fostul premier.
Viorica Dăncilă susţine că cei care vor participa la votul de lunea viitoare din Parlemant vor fi daţi afară din partid. Premierul demis a mai spus că această măsură îl va viza şi pe Paul Stănescu în cazul în care acesta va participa la vot.
„Cei care vor merge în Parlament şi vor ieşi din deciziile luate de Comitetul Executiv Naţional, de a nu merge merge la vot, vor fi excluşi automat din partid. Dacă îşi asumă – indiferent cum îi cheamă, indiferent cine sunt – dacă îşi asumă acest lucru. Nu se poate ca întreg partidul să sufere din cauza unor trădări. Am văzut ce s-a întâmplat la moţiune, am văzut că au fost oameni care au trădat. Nu vrem să mai trecem prin aceleaşi experienţe. Ceea ce a greşit Paul Stănescu este că a venit cu o declaraţie care efectiv nu reprezintă poziţia PSD şi a creat confuzie. Este o voce singulară, pentru că niciun social-democrat nu poate gira un program de guvernare care aduce austeritate”, a explicat Dăncilă.
Preşedintele PSD a criticat programul de guvernare al PNL.
„Mi se pare un program nefundamentat, care nu aduce nimic pozitiv, un program care trebuia sa ia ce era bun”, a mai spus Dăncilă.
Totodată, Viorica Dăncilă a anunţat că îşi doreşte o dezbatere unu la unu cu preşedintele Klaus Iohannis.
„Eu sper ca până la urmă să nu îi fie frică domnului Iohannis să se confrunte cu o femeie, adică eu cred că domnul preşedinte Iohannis trebuie să aibă puterea şi tăria să vină la această confruntare. Eu l-am provocat pe domnul Iohannis pentru că eu cred că sunt singurul candidat care luptă împotriva domnului Iohannis şi argumentez acest lucru: când domnul Iohannis a vrut demiterea acestui guvern, toţi i s-au subordonat. (…) Încă îl mai aştept pe domnul Iohannis să dea un răspuns pe această confruntare unu la unu. Este datoria noastră să venim în faţa cetăţenilor cu ce am făcut. Dânsul – ce a făcut în ultimii cinci ani în care a fost preşedintele României, eu – ce am realizat într-un an şi nouă luni cât am fost premierul României. Aşa este normal”, a afirmat premierul demis.
Pe 10 octombrie 2019, Guvernul condus de Viorica Dăncilă a fost demis prin moţiune de cenzură. La scurt timp, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost propus de Klaus Iohannis pentru funcţia de prim-ministru. Lunea viitoare, va avea loc în Parlament votul de învestire a Guvernului PNL. Până atunci, marți și miercuri, miniștrii vor fi audiați în comisiile de specialitate ale Parlamentului.
Ludovic Orban a declarat luni că prin acordurile încheiate cu grupul minorităţilor naţionale, PMP, USR, UDMR şi ALDE se va asigura învestirea Guvernului său. Liderul PNL a susţinut că a fost depăşită cifra de 233 de parlamentari care vor vota pentru învestirea Guvernului.