„Atentatul a provocat moartea a opt persoane, între care şeful serviciilor de informaţii ale Forţelor de securitate internă (FSI), Wissam al-Hassan, şoferul acestuia şi garda lui de corp”, a declarat această sursă, menţionând 86 de răniţi.
Generalul Wissam al-Hassan circula într-o maşină obişnuită pe o străduţă din Achrafieh, un cartier din centrul Beirutului, când a explodat o maşină-capcană, potrivit aceleiaşi surse.
Saad Hariri, liderul opoziţiei libaneze, l-a acuzat pe preşedintele Bashar al-Assad de acest asasinat.
„Îl acuzăm pe Bashar al-Assad pentru că l-a asasinat pe Wissam al-Hassan, garantul securităţii libanezilor”, a declarat fostul premier pentru un post de televiziune libanez.
„Îl acuz deschis pe Bashar al-Assad şi regimul său că l-au ucis pe Wissam al-Hassan”, a declarat pentru AFP liderul druz Walid Joumblatt.
Regimul sirian a fost deja acuzat de o serie de atentate şi asasinate care au vizat, între 2005 şi 2008 personalităţi politice ostile Damascului, în special fostul premier Rafic Hariri, tatăl lui Saad.
Multor supravieţuitori, atentatul le-a readus în memorie anii negri ai războiului civil (1975-1990). „Aceasta mă duce cu 30 de ani în urmă, în epoca atentatelor-capcană”, a afirmat un medic de la spitalul Hôtel-Dieu.
În întreaga lume, atentatul a generat un val de condamnări. Statele Unite au denunţat un atentat „terorist”, subliniind că „nimic nu poate justifica o astfel de violenţă”, în timp ce Vaticanul a evocat o „violenţă absurdă”.