Incendiile din California: Biblioteca Prezidenţială Ronald Reagan, la un pas de a fi mistuită de foc. 30.000 de persoane, evacuate

Biblioteca Prezidenţială Ronald Reagan a fost salvată cu greu, miercuri, din calea unui incendiu în desfăşurare în apropiere de Los Angeles, însă autorităţile rămân precaute din cauza vântului puternic şi a flăcărilor care continuă să mistuie statul american California, relatează joi AFP potrivit Agerpres.
Alina Costache
31 oct. 2019, 07:45
Incendiile din California: Biblioteca Prezidenţială Ronald Reagan, la un pas de a fi mistuită de foc. 30.000 de persoane, evacuate

Înaintarea incendiului înteţit de rafalele de vânt ”incredibile” a fost oprită ”la mai puţin de 100 de metri” de locul unde sunt înmormântaţi fostul preşedinte american Ronald Reagan şi soţia sa, Nancy, a explicat pentru Fox News directorul executiv al bibliotecii, John Heubush.

Biblioteca a fost evacuată în cursul dimineţii. Incendiul s-a apropiat foarte mult de clădirea în care se află avionul prezidenţial Air Force One folosit de preşedintele republican.

Potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS), riscul de incendiu rămâne ”extrem de critic” în sudul statului California din cauza rafalelor de vânt de până la 130 km/h pe dealuri şi coline, a nivelului foarte scăzut de umiditate şi a vegetaţiei uscate, potrivit stiripesurse.ro.

La aproximativ 30 de kilometri spre nord, cel puţin 150 de pompieri s-au luptat cu incendiul numit ”Tick Fire”, care a mistuit aproape 1.900 de hectare, dar a fost controlat în proporţie de 94%.

Mai aproape de Los Angeles, ”Getty Fire” a provocat, începând de luni, evacuarea preventivă a mai multor cartiere de lux situate lângă muzeul de artă Getty Center. Miercuri după-amiază, acest incendiu era controlat în proporţie de 27%, iar ordinele de evacuare au fost suspendate în cazul majorităţii persoanelor afectate. Nu au fost consemnate decese.

Există în continuare riscul de răspândire a incendiului din cauza vântului ce va sufla cu putere până joi seară, potrivit autorităţilor. ”Un tăciune este suficient, o pală de vânt, pentru ca un nou incendiu să izbucnească”, a atenţionat şeful pompierilor din Los Angeles, Ralph Terrazas, informează news.ro.

Ordinele de evacuare sunt încă în vigoare în mai multe zone din Sonoma, unde numeroase şcoli au fost închise până vineri.

Autorităţile estimează că nu vor putea opri înaintarea flăcărilor înainte de 7 noiembrie şi că apoi va dura mai multe săptămâni până ce focul va fi stins complet.

Statul California a fost plasat duminică în stare de urgenţă de guvernatorul său, Gavin Newsom. Zeci de mii de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele din cauza flăcărilor, care au antrenat şi pene de curent majore, potrivit news.ro.

Incendiul ”Getty” a fost declanşat de o creangă ce a căzut pe liniile de înaltă tensiune, a anunţat primarul din Los Angeles, Eric Garcetti, în cadrul unei conferinţe de presă organizate marţi seară. Departamentul de pompieri din Los Angeles a indicat că, cel mai probabil, creanga s-a rupt din cauza vântului puternic, a ajuns pe liniile de înaltă tensiune şi a produs scântei care au aprins vegetaţia din zonă.

Autorităţile nu au determinat deocamdată cu exactitate originea ”Kincade Fire”, însă compania furnizoare de electricitate PG&E a făcut referire la un incident la unul dintre cablurile din zona unui stâlp de înaltă tensiune care îi aparţine, în apropiere de locul în care s-a declanşat incendiul, la doar şapte minute înainte de izbucnirea flăcărilor.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru mai mulți turiști români care au mers în Grecia. Se întâmplă din ce în ce mai des: “Poliția nu a luat nicio măsură”
Capital.ro
Decizie pentru cei cu mașini pe motorină. Vor fi taxați mai puțin. Se aplică din 31 iulie
Playtech.ro
Iubita lui David Popovici, apariție de SENZAȚIE! I-a lăsat pe toți cu gura căscată, ipostaze îndrăznețe
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Un august fierbinte. Abia acum vine marea caniculă. Avem cifrele
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Primele declarații ale lui David Popovici după calificarea în finala de 100 metri liber. Cum se simte înotătorul înainte de ultima lui cursă de la JO 2024: „Nu voi putea să intru fără trac”
Capital.ro
Decizie ISTORICĂ luată de Mircea LUCESCU. Vestea pe care toată România o aștepta
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
„Durere mare” Ei sunt părinții Marinei Gavril, doctorița ucisă cu sânge rece în Brăila! Primul și singurul mesaj sfâșietor pe care femeia l-a postat după ce fiica i-a fost omorâtă
substantial.ro
Avertizare cod galben de caniculă pentru joi: temperaturi de până la 36 de grade în Bucureşti şi jumătate din ţară
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?