„Vă spun foarte limpede, există ministere, agenţii, instituţii guvernamentale, care au bani numai până în luna noiembrie şi care nu au bani să închidă anul”, le-a spus Ludovic Orban membrilor PNL din regiunea Muntenia reuniţi, vineri, la un miting electoral la Piteşti.
„Nu mai au bani să plătească salariile. Vă dau un exemplu. Ministerul Sănătăţii şi-a prevăzut banii numai pe 11 luni. Dacă nu dăm rectificare bugetară să asigurăm resursele financiare, aruncăm în aer finanţarea spitalelor, aruncăm în aer programele de sănătate publică, aruncăm în aer o mulţime de cheltuieli vitale pentru viaţa şi sănătatea oamenilor. PSD-ul nu a avut grijă de aceşti oameni şi nu a prevăzut banii respectivi. La ora actuală foarte multe autorităţi locale, din cauza jafului făcut doi ani consecutiv din bugetele locale şi ale transferului plăţilor sociale sunt în situaţia în care rămân fără bani de ajutoare pentru persoanele cu dizabilităţi, fără bani de salariile asistenţilor personali pentru persoanele cu dizabilităţi, rămân fără bani pentru cheltuielile curente, pentru iluminat public, pentru căldură în şcoli, pentru tot ceea ce e necesar, pentru a asigura cât de cât servicii decente şi de calitate pentru cetăţenii lor. Dezastrul este mult mai mare decât pare la prima vedere. Aproape în fiecare sector există cel puţin două, trei bombe, care vor exploda în viitorul apropiat, pe care ei l-au pregătit cu premeditare şi, de fapt, încearcă să le pună în cârca noastră de pe acum”, a mai afirmat Orban, citat de News.ro.
Acesta a precizat că guvernul liberal preia ţara „într-un moment extrem de dificil”, în care deficitul bugetar, conform execuţiei oficiale la 9 luni de zile este 2,6%, în condiţiile în care angajamentul de deficit bugetar este 3%.
„Anul trecut, conform execuţiei bugetare, deficitul bugetar era de 1,6% şi bugetul s-a închis pe 3%. Gândiţi-vă la cât va ajunge deficitul bugetar şi asta în ce condiţii, în condiţiile în care nu s-a rambursat TVA-ul de 3 luni de zile. Rambursările de TVA pe lună fiind de aproximativ 2 miliarde pe lună, în condiţiile în care nu s-au făcut plăţi pe PNDL, în valoare de miliarde, în condiţiile în care nu s-au făcut plăţi pe o mulţime de angajamente, care ar fi trebui să se facă plăţi, iar ei le-au amânat în mod intenţionat, ca să nu apară în execuţia bugetară la nouă luni”, a mai spus Orban.
Orban, apel la minerii blocaţi în subteran la Paroşeni: Să iasă la suprafaţă
„PSD şi-a bătut joc de România şi astăzi o sută de mineri sunt blocaţi în subteran pentru că Guvernul, de un an de zile, nu catadicseşte să prelungească o ordonanţă de urgenţă care să le ofere garanţii angajaţilor din minele Paroşeni şi Uricani că atunci când se vor închide minele ei nu vor rămâne fără bani să-şi hrănească familiile. Au uitat lucrul ăsta, i-au minţit timp de nouă luni de zile şi iată că astăzi singura lor speranţă şi singura lor formă de a-şi cere drepturile a fost să se blocheze în subteran”, a afirmat Ludovic Orban, în discursul ţinut vineri, la o întâlnire electorală în judeţul Argeş.
Premierul desemnat le-a cerut minerilor să renunţe la protest, promiţând rezolvarea situaţiei acestora imediat după instalarea noului guvern.
„Le garantez acestor mineri şi îi rog să nu-şi mai pună în pericol viaţa şi sănătatea, să iasă din subteran, pentru că după învestirea Guvernului prima ordonanţă de urgenţă, după ordonanţa de restructurare, va fi prelungirea acestei ordonanţe”, a mai spus Orban.
Peste 100 de mineri de la Paroşeni şi Uricani sunt blocaţi în subteran de luni, nemulţumiţi fiind după ce au aflat că nu vor mai fi preluaţi de Complexul Energetic Hunedoara. Între timp, conducerea CEH a cerut insolvenţa companiei.
Cei peste 100 de mineri de la Societatea Naţională de Închideri Mine din Valea Jiului blocaţi în subteran au afirmat că au aflat că nu vor mai fi preluaţi de Complexul Energetic Hunedoara, după ce vor finaliza închiderea minelor de la Paroşeni şi Uricani. Minerii spun, potrivit liderilor de sindicat, că au auzit că societatea energetică hunedoreană a intrat în insolvenţă şi are conturile blocate tocmai din cauza lor.
Marţi seara, prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, a încercat un dialog cu minerii aflaţi în subteran, solicitându-le să renunţe la protest, însă dialogul a eşuat.
Între timp, Consiliul de Administraţie al CEH a decis să ceară insolvenţa.
”Există o cerere de insolvenţă voluntară, a fost înregistrată la Tribunalul Hunedoara, nu avem altă şansă. În 31 octombrie este termen de judecată în dosarul în care creditorii cer insolvenţa CEH”, a declarat pentru News.ro, Darius Câmpean, liderul Sindicatului ”Muntele” din Valea Jiului.
Sindicaliştii din CEH spun că chiar şi în insolvenţă Complexul va putea fi dat în plată şi separat, existând un astfel de amendament într-o ordonanţa de urgenţă care face referire la ştergerea datoriilor.
Orban: Noroc că s-a amânat Brexitul, pentru că dacă ar fi avut loc la 31 octombrie, guvernele PSD ar fi lăsat toţi cetăţenii britanici în aer
„Noroc că s-a amânat Brexitul, pentru că dacă Brexitul ar fi avut loc la 31 octombrie, aşa cum era prevăzut iniţial, guvernele PSD ar fi lăsat toţi cetăţenii britanici în aer, pentru că aveau obligaţia de a emite ordonanţă de urgenţă, aşa cum au emis toate celelalte 27 de state europene, care să reglementeze situaţia cetăţenilor britanici după Brexit, dar Guvernul PSD nu a făcut lucrul asta, deşi i s-a solicitat în repetate rânduri şi a promis lucrul asta”, a afirmat, vineri, la Piteşti, Ludovic Orban.
El a adăugat că aceasta este „bătaie de joc faţă de români, bătaie de joc faţă de toţi partenerii noştri europeni şi asta în condiţiile în care, gândiţi-vă, odată cu Brexitul, România poate deveni o ţintă a multor investiţii care vor să se relocheze”.
„Ce semnal le dăm noi englezilor sau investitorilor, care ar vrea să investească în România? Le dăm un semnal extrem de prost, arătând că noi nu suntem capabili şi nu ne interesează să le rezolvăm problemele rezidenţilor britanici. Cu asta s-a ocupat PSD-ul!”, a afirmat Ludovic Orban.