Potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, în incinta unităţii sanitare există două secţii de toxicomani şi un centru de dispensarizare ambulatorie care se ocupă cu tratamentul de substituţie cu metadonă. Acesta este motivul pentru care în spital intră toxicomanii şi aparţinătorii lor (cei care îi însoţesc pe bolnavi în spital când au nevoie de tratament – n.r.) pe jos, cu ambulanţe, cu taxiuri, mulţi dintre aceşti toxicomani şi aparţinători fiind şi traficanţi, a mai spus medicul, adăugând însă că, în ultimul timp, vigilenţa paznicilor din spital a crescut în mod evident, nemaifiind depistate cazuri de trafic de droguri în unitatea sanitară.
Rodica Năstase a precizat spitalul se întinde pe o suprafaţă de 11 hectare, are două porţi pe laturi opuse, iar în acest perimetru funcţionează şi Institutul cerebro-vascular, dar şi 17 pavilioane de psihiatrie cu 1.259 de paturi.
„În acest condiţii, oricând pot apărea cazuri atât de consum, cât şi de trafic, fiind posibil ca dealerii să înşele vigilenţa oamenilor de pază. Acum câţiva ani, au fost găsite numeroase seringi folosite de toxocomani, în curtea spitalului, drogându-se cu etnobotanice ieftine şi imposibil de depistat la analize”, a spus medicul.
Medicul a mai declarat că „prezenţa toxicomanilor în mijlocul bolnavilor psihici este total contraindicată, deoarece bolnavii psihic pot fi deoseori manipulaţi în foarte multe cazuri fiind sugestibili”.
„De aceea, tratamentul şi supravegherea toxicomanilor ar trebui făcute în afara spitalului de psihiatrie, în comunităţi nu prea mari, atât pentru a apăra drepturile bolnavului psihic cât şi pentru a fi posibil să se asigure un tratament strict controlat şi supravegheat al pacienţilor toxicomani. În acest sens înfiinţarea comunităţilor terapeutice, veriga a treia care lipseşte din lanţul terapeutic din România, se impune a fi realizată de urgenţă, altfel «construim pe nisip»”, a explicat dr. Năstase.
Medicul a mai spus că traficul şi consumul de droguri reprezintă una din cele mai grave probleme pe plan naţional şi internaţional, atât prin implicaţiile medicale, cât şi sociale, care produc adevărate dezastre la nivelul individului şi al întregii societăţi.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Alexandru Obregia” a făcut aceste precizări, la solicitarea Mediafax, după ce primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, vineri, că în unele spitale intră „tipi” care vând droguri, iar la Spitalul Obregia există un loc unde tranzacţiile se fac pe trotuar. Oprescu a făcut declaraţia cu ocazia participării la prima conferinţă naţională cu tema „Adicţia – abordare multidisciplinară, implicaţii medico-psiho-sociale”, organizată de Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţelor pentru Tineri „Sfântul Stelian”, în parteneriat cu Primăria Capitalei, Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională Antidrog.
Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia” se află în administrarea municipalităţii bucureştene.