”Noi, inițial, am crezut că respectivele imagini au fost surprinse de o terță persoană aflată în zonă, dar nu, ele au fost filmate de un angajat ISU, aflat în exercițiul funcțiunii, de aceea procurorii ar fi trebuit să primească acel film (…) În orice situație toate părțile sunt obligate să ne transmită toate materialele care privesc cauza.
Nu pot eu să mă pronunț dacă sunt vinovați sau nu, pentru că este o anchetă în curs.”, a spus Bogdan Licu.
Citeşte şi: Dosarul privind intervenţia pompierilor la Colectiv, trimis la Parchetul Militar UPDATE
Raed Arafat şi şefilor IGSU, Orlando Șchiopu și Mihai Guță, s-au ales cu plângeri penale în urma noilor filmări apărute la patru ani după tragedia de la Colectiv, imagini care surprind haosul echipajelor de salvare sosite la locul incendiului. Dosarul a fost trimis către Parchetul Militar, anunţă Parchetul General.
În noiembrie 2016, părinţii victimelor au depus o plângere penală la Parchetul General, în care mai mulţi oficiali guvernamentali şi din sistemul de sănătate erau acuzaţi în legătură cu modul în care au intervenit autorităţile după producerea incendiului în clubul Colectiv.
Ulterior, Parchetul General a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu privind intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenţa medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecţii nosocomiale şi de acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unităţi de spital din străinătate.
Joia trecută, publicaţia „Libertatea” a difuzat pe internet o înregistrare video cu primul echipaj al ISU care a ajuns la locul tragediei de la clubul Colectiv, filmarea având aproape 21 de minute. Jurnaliştii susţin că această înregistrare nu a fost făcută publică niciodată, fiind ţinută „ascunsă” de către conducerea IGSU.
Înregistrarea ar fi fost furnizată jurnaliştilor de către un ofiţer de pompieri, care afirmă că imaginile au fost văzute de un mic grup de ofiţeri superiori de la IGSU şi nu au fost date Corpului de control al Guvernului Cioloş, dar nici procurorilor care realizau ancheta în dosarul „Colectiv”.