Andrei Bucă a murit în 30 octombrie 2015 intoxicat cu fum, în incendiul Colectiv, scrie totuldespremame.ro. Era chiar în primele rânduri, în fața scenei, chiar lângă stâlpul care a luat foc. Nu a avut timp să iasă din club. A murit alături de prietenul său din Oradea, absolvent şi el de Arhitectură.
După două zile de căutări prin spitalele din București, soții Bucă l-au găsit pe Andrei la IML. Un prieten a intrat să-l recunoască și și-a dat seama că nu avea arsuri foarte mari. A inhalat în schimb foarte mult fum, lucru care i-a fost fatal.
Dorin Bucă a rămas cumva blocat în ziua de 30 octombrie 2015. „Pentru noi, ziua de 30 octombrie este o zi care s-a multiplicat. Pentru noi, în fiecare dimineaţă e o parte din 30 octombrie. Şi când ne culcăm e o parte din 30 octombrie. Şi peste zi e un 30 octombrie. Nu e doar 30 octombrie o zi în calendar”, a declarat părintele îndurerat.
Viața lui și a soției sale a mai prins un pic de culoare pe 30 martie 2017 când s-a născut sora lui Andrei, micuța Andreea Gabriela. „Eu nu cred că eu, după acel accident, am mai fost eu! Cred că vreo 6 luni de zile n-am ştiut ce se întâmplă cu mine şi am trăit într-o ceaţă. Când mi-am revenit cât de cât, mi-am dat seama că ori mai avem un copil, ori încetăm să mai existăm”, a mărturisit Dorin Bucă.
Faptul că Marcela Bucă a rămas însărcinată în mod natural și a dus până la capăt o sarcină la 52 de ani este aproape un miracol. În jurul vârstei de 40 de ani, femeia mai are aproximativ 3% dintre ovocitele cu care s-a născut, un număr teoretic insuficient pentru concepție. La polul opus, bărbații rămân fertili până la sfârșitul vieții, însă și în cazul lor apare riscul defectelor genetice cauzate de vârsta înaintată.
O femeie de 50 de ani poate rămâne însărcinată? Ei bine, o sarcină sănătoasă la această vârstă este aproape imposibilă. Doar 0,01% dintre sarcinile naturale pot apărea după vârsta de 47 de ani.
Cei doi soți au trimis analizele în China pentru a se asigura ca bebelușul din pântece se dezvoltă normal având în vedere că urmau să devină părinți după 50 de ani. De Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril au primit vestea cea bună. Au aflat că vor avea o fetiță și că sarcina decurge normal. Pe 30 martie 2017, la ora 22:30, ora la care a pornit incendiul din Colectiv, a venit pe lume, printr-o operație de cezariană, Andreea Gabriela. Părinții au ales ca micuța să-i poarte numele fratelui său.
„Pentru mine Andrei este undeva plecat. Eu cred că el trăieşte undeva şi eu sper să mă întâlnesc cu el peste zeci de ani, după ce cresc fetiţa. Pentru că am o obligaţie faţă de ea. După acea haină neagră pe care am îmbrăcat-o la moartea lui Andrei, Dumnezeu ne-a dat o altă haină albă”, a mai spus Dorin, la un post de televiziune.
Soții Bucă sunt oameni foarte credincioși. Au construit o biserică, cea în care și-au dus copilul cel mare pe ultimul drum și și-au botezat fetița cea mică. Dorin Bucă obișnuiește să cânte la strană şi, de când s-a născut Andreea Gabriela spune că a început să cânte din nou din suflet „Îți mulțumesc ție, Doamne!”
Minunea care a venit la noi în casă
„Nu găsim cuvintele care să exprime bucuria cu care ne-a umplut sufletele acest copil! Nu vom găsi niciodată vorbele de bucurie şi de mulţumire Lui Dumnezeu pentru minunea care a venit la noi în casă!”, a mărturisit Dorin Bucă pentru Digi24.
Macela Bucă a născut la 52 de ani prin cezariană, fără prea mari probleme. Pentru că este o fire sportivă, s-a recuperat repede după operație.
Andrei și Andreea seamănă foarte bine, după cum spun părinții. Au acelaşi păr, acelaşi mers, aceeaşi ochi. Cea mică este foarte isteaţă, face puzzle cu două mâini deodată, e un vis de copil. Dorin Bucă spune că „deja se uită la tablourile lui Andrei, spune «Andei, Dei». Se joacă pe lângă ele. Dacă vede că eu mă duc la tablou şi îi pup mâna, vrea şi ea. O să fie o legătură peste ani cu totul excepţională. Dar va fi greu să-i povestim. Va trebui să afle de la noi întâi.”
Prin tot ceea ce au făcut au încercat să-l omagieze pe Andrei. Director al Șantierului Naval Cernavodă, Dorin Bucă, i-a dedicat reconstrucția unei nave foarte vechi, la modernizarea căreia începuse să lucreze cu fiul său. „Am dedicat reconstrucţia navei „Banat” celor de la „Colectiv”. Andrei a făcut parte din acest proiect, chiar dacă foarte puţin. El nu a apucat decât să o vadă de vreo două ori. Avea firma sa de proiectare, dar era director de producţie la fabrica Timberkraft, iar angajaţii de aici au lucrat la restaurare. Este o premieră, fiind vorba despre o reconstrucție a unei nave în proporție de 90%”, a spus tatăl pentru taifasuri.ro.
Andrei era arhitect. Iubea muzica rock şi asta l-a făcut să se afle în clubul Colectiv în seara de 30 octombrie 2015. „La educaţia şi aptitudinile sale, ar fi putut oricând să plece în străinătate. Eu l-am convins să rămână în ţară, pentru că şi aici se pot face lucruri deosebite, iar el a îmbrăţişat până la urmă atât de mult această idee încât încerca să îi convingă şi pe alţii să rămână şi să îşi facă o carieră de succes în ţară. Şi-a iubit ţara. Mi-ar fi plăcut să ajungem să lucrăm împreună în domeniul meu, al construcţiilor navale”, declara Dorin la comemorarea unui an de la tragicul eveniment din „Colectiv”.