Vaccinul antigripal lipseşte şi din farmacii, dar şi din cabinetele medicilor de familie. Prima tranșă de vaccin antigripal din cele 1,5 milioane de doze cumpărate de Ministerul Sănătății a ajuns în România luna trecută, însă medicii de familie au primit atunci o cantitate foarte mică. Sunt medici de familie care spun că au primit doar 20 de doze de vaccin antigripal deşi ceruseră 300 de doze pentru pacienţii incluşi în clasa de risc şi care beneficiază de vaccin antigripal gratuit.
Cele mai multe doze au mers către spitale pentru imunizarea personalulul medical, către centrele care găzduiesc bătrâni instituționalizați și în centrele de refugiați.
Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat joi că o a doua tranşă de 500.000 de doze de vaccin antigripal va fi livrată pe data de 10 noiembrie, iar ultima tranşă – la începutul lunii decembrie.
„Vom încerca să optimizăm acest sistem şi la anul să nu mai vorbim de o criză a vaccinului. Procedurile trebuie demarate din timp şi nu trebuie să ajungem în situaţia asta şi, evident, cei responsabili să înveţe din greşelile care s-au făcut”, a precizat ministrul Sănătăţii, care a menţionat că în luna octombrie a fost livrată prima tranşă de 500.000 de doze de vaccin antigripal.
O altă variantă rămâne vaccinul cumpărat din farmacii, doar că cererea a fost, anul acesta, în premieră, de aproximativ 5 ori mai mare decât oferta, lucru care nu a fost anticipat, iar stocul s-a terminat încă de două săptămâni. Şi este de înţeles dacă ne uităm pe statistica Institutului Naţional de Sănătate Publică, potrivit căreia 199 de persoane au murit de gripă în sezonul trecut şi niciuna dintre acestea nu era vaccinată şi aveau şi alte probleme de sănătate.
1,5 milioane de doze de vaccin antigripal au fost achiziţionate de Ministerul Sănătăţii pentru sezonul 2019 – 2020. Campania de vaccinare gratuită a început din a doua jumătate a lunii octombrie.
Campania de vaccinare a MS se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi şi vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită prin Ministerul Sănătăţii sunt vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform Strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.
Din totalul dozelor achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, 10.000 de doze de vaccin antigripal sunt indicate şi pentru imunizarea copiilor între 6 luni şi 3 ani.
„În cadrul Acordului Cadru pe care Ministerul Sănătăţii îl are încheiat cu cei 5 furnizori de vaccin gripal, Ministerul Sănătăţii asigură şi 10.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea copiilor între 6 luni şi 3 ani, din categoriile cu risc de îmbolnăvire, cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, hepatice, neurologice metabolice, renale, diabet zaharat, obezitate, sindrom imunodeficienţă primară sau astm”, a anunţat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.