Academicianul Eugen Rusu (62 de ani), profesor în cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, a lucrat în România la mai multe proiecte ce au implicat modelări numerice pe Marea Neagră, sistemul său de predicţie a valurilor fiind focalizat pe gurile Dunării, unde valurile sunt foarte înalte, iar unele dintre ele sunt anormale, neputând fi prezise prin sistemele actuale.
Profesorul Rusu a creat un sistem de predicţie a valurilor şi pentru Marea Neagră, iar primele date arată că zona se va confrunta în următorii 30-40 de ani cu primele uragane din istoria sa.
Citeşte şi Furtuna Lorena s-a transformat în uragan de categoria 1
„Se preconizează vânturi de nivelul unui uragan, atingând viteze de peste 30 de metri pe secundă. Paradoxal, valurile nu vor creşte. De ce? Pentru că valurile cresc când vântul bate constant pe o anumită direcţie. Conform modelelor de vânt pe care le am, uraganele care vor apărea deasupra Mării Negre vor fi ciclonice. Există mai multe scenarii legate de aceste uragane. De pildă, dacă emisiile de gaze se opresc în 2020 – se poate întâmpla asta, dacă se opresc în 2040 – se va întâmpla asta”, a explicat profesorul Rusu despre schimbărilor climatice ce au afectat planeta în ultimii zeci de ani şi ce vor avea un impact major asupra viitorului apropiat.
Profesorul Eugen Rusu a devenit, în 2012, expert evaluator internaţional la Consiliul Europei pentru domeniul energiei refolosibile în mediul marin. Conform calculelor sale, până în 2050, energia valurilor de pe mările şi oceanele lumii va depăşi ca putere atât energia vântului, cât şi pe cea solară, urmând să devină principala sursă de energie pentru umanitate.