Rareş Bogdan despre dezbatera Iohannis-Dăncilă: „E ca şi cum i-aţi cere Regelui Mihai un dialog cu Petru Groza”. Reacţia PSD

Primvicepreşedintele PNL a explicat de ce nu va fi o dezbatere elcetorală în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Replica PSD a venit prin vocea lui Victor Negrescu
Eugen Chelemen
12 nov. 2019, 13:16
Rareş Bogdan despre dezbatera Iohannis-Dăncilă:

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, i-a spus marți moderatoarei Digi 24 care îi prezenta argumente pentru o dezbatere electorală că ”Observ că mulți s-au transformat în susținători ai lui Dăncilă”. Roxana Lăzărescu i-a dat în mod repetat exemple de dezbateri similare și a argumentat nevoia ca președintele Iohannis să participe la o asemenea dezbatere electorală, dar Rareș Bogdan, fost moderator TV, a spus că e inutilă. 

El a dat ca exemplu refuzul lui Jacques Chirac, fostul președinte al Franței, care a refuzat o dezbatere similară cu Jean Marie Le Pen în anii 2000, dar a omis faptul că Emmanuel Macron a participat la o întâlnire electorală cu Marine Le Pen, candidata partidului extremist fondat de tatăl său.

”Noi nu știm cine e Dăncilă? Cu acești oameni ne cereți să purtăm dialog? E ca și cum i-ați cere Regelui Mihai să poarte un dialog cu Petru Groza”, a mai spus Rareș Bogdan.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2019. Ludovic Orban se autopropune în locul lui Iohannis la o dezbatere cu Dăncilă. Programul lui Iohannis

Victor Negrescu, fost ministru delegat pentru Afaceri Europene, răspunde la cele 5 motive împotriva unei dezbateri Iohannis-Dăncilă, prezentate de Rareş Bogdan, cu alte „5 motive obiective pentru o dezbatere între candidații la alegerile prezidențiale”.

„- Pentru democrație. La 30 de ani de la Revoluție să nu existe o dezbatere ar fi un dezastru pentru calitatea democrației românești. Practic se pune punct unui element central al dialogului democratic, dezbaterea de idei. Oare ce va mai urma după?

– Pentru cetățeni. Oamenii trebuie să știe tot despre candidați, cu bune și cu rele. De aceea în Statele Unite de exemplu campania durează atât de mult. Nu poți avea un președinte cu „scheleți în dulap” iar dezbaterea ajută în a afla mai multe despre candidați. Oare sunt lucruri importante de ascuns de către anumiți candidați?

– Pentru funcția de șef al statului. Președintele trebuie să reprezinte poporul. Trebuie să arate ce știe, să justifice ce a făcut și ce va face. A fugi de întrebările presei, câinele de pază a democrației, a fugi de dezbaterea cu contracandidatul, înseamnă să renunți la acest rol sau să consideri că nu trebuie să dai socoteală nimănui. Oare este bine să dăm toată puterea unui singur om?

– Pentru tradiție. În democrațiile consolidate dar și în tânăra democrație românească dezbaterile între candidații la prezidențiale au jucat mereu un rol important. Această tradiție a generat încredere în mecanismul democratic. Neparticiparea la o dezbatere va duce la o scădere a participării la vot și va afecta încrederea în președintele României și instituții. Oare aroganța nu trebuie taxată la vot?

– Pentru consecvență. Dacă în trecut solicitai o dezbatere, cum poți acum să fugi de ea. Înseamnă că ești nesigur pe tine, ascunzi ceva sau mai grav nu ești capabil să fii consecvent. Să ai în fruntea țării un om care este atât de schimbător ridică multe semne de întrebare. Oare aceste schimbări bruște de atitudine nu indică un risc?”, scrie Negrescu pe Facebook.

„Lista de argumente poate continua dar cel mai mult mă îngrijorează agresivitatea de care dau dovadă cei de dreapta care justifică cu tărie de ce trebuie mai puțină democrație. După cum puteți observa nu atac pe nimeni, nu sunt agresiv, menționez cu calm o serie de principii politice elementare. Istoria ne arată că orice pas înapoi în exercitarea democrației poate conduce la o anulare a altor reguli și norme democratice pe termen lung.

Ne putem aduce aminte și acum de dezbaterea între Ion Rațiu, Radu Câmpeanu și Ion Iliescu. Cu bune și cu rele, oricare dintre ei ar fi putut atunci refuza dezbaterea, dar acest efort a ajutat majoritatea românilor să înțeleagă ce înseamnă democrația. Trebuie să le mulțumim pentru ce au făcut atunci și să le cerem scuze că la 30 de ani de la Revoluție, cineva se poate face responsabil de suspendarea democrației. Sper însă să avem o dezbatere reală și deschisă între candidații la alegerile prezidențiale”, mai scrie fostul ministru.

Negrescu dă ca exemplu dezbaterea din 1990, dintre Iliescu, Câmpeanu şi Raţiu, afirmând că nu poate accepta ca democrația și valorile europene să fie suspendate din rațiuni generate de calcule electorale, indiferent de culoarea politică sau justificare.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
Durere pentru Elena Udrea. Anunț cumplit chiar din spatele gratiilor. Alexandrov știa deja
Playtech.ro
Ce semnifică salutul „Hristos a Înviat!” și cât timp trebuie folosit după Paște
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Pastila de slăbit care aduce revoluție în industria farmaceutică. Rezultatele spectaculoase
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cine sunt turiștii din Italia care au murit după ce telecabina în care se aflau s-a prăbușit de la 1.500 de metri
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza: Se strică vremea în București după Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Salariul minim ar putea crește cu peste 1.000 de lei. Directiva care vine de la Bruxelles
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai