„În realitate, pentru un preşedinte în funcţie, suspendarea este un joc facil şi cu câştig clar. Asta ca să fim foarte lămuriţi. Deci de temut n-am avut de ce să mă tem. Ba chiar au fost etape în care recunosc că mi-ar fi convenit, fiindcă ar fi luat un pic din elanul PSD şi probabil m-ar fi ajutat electoral. Dar, în ansamblu, nu cred că suspendările preşedinţilor sunt soluţia la ceva într-o democraţie – decât, sigur, dacă există fapte grave de încălcare a Constituţiei, dar aşa ceva nu am avut încă în ultimii 30 de ani şi sper că nu o să avem niciodată aşa ceva”, a afirmat preşedintele, într-o conferinţă de presă.
În acest sens, preşedintele a făcut referire şi la o posibilă modificare a Constituţiei, astfel încât „o simplă majoritate” să nu aibă posibilitatea „să fluture această suspendare”.
„La noi, suspendarea este făcută sau vehiculată din motive strict politicianiste, de politică de partid şi probabil şi aici va trebui să ne gândim un pic dacă lucrurile sunt foarte bine stabilite, aşa cum sunt în Constituţie, că o simplă majoritate poate să fluture această suspendare. Mai degrabă cred că se sperie câteodată electoratul, chit că nu are de ce. Un preşedinte bine aşezat în funcţie nu are de ce să se teamă de suspendare”, a precizat el.
Klaus Iohannis a explicat opţiunea sa de a nu participa la mai multe şedinţe ale Cabinetului, arătând că nu este rolul preşedintelui să facă acest lucru decât în mod excepţional.
„Da, asta cu ‘elefanţii’ recunosc că mi-a ieşit, i-am alungat. Dar astea sunt măsuri excepţionale. Nu este rolul preşedintelui să meargă în guvern şi să sperie guvernul. Este, eventual, rolul preşedintelui să meargă în guvern şi să îi ajute să lămurească anumite chestiuni de politică externă, de securitate ş.a.m.d. Şi de aceea a făcut-o exact numai când a trebuit. Şi a funcţionat”, a spus el.