ALEGERI PREZIDENTIALE 2019. Refuzul lui Klaus Iohannis de a participa la dezbaterile electorale cu contracandidatul său din turul doi, Viorica Dăncilă, a redeschis discuția privind aroganța și suficiența președintelui, care ar putea creşte absenteismul şi aşa anticipat din turul al doilea al alegerilor. Presa i-a amintit în aceste zile lui Klaus Iohannis că, în 2014, îl acuza pe Ponta tocmai pentru faptul că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II, respectiv că acum el este cel care dă dovadă de aroganță maximă refuzând niște dezbateri perfect legitime. Ideea a fost susţinută de parteneri politici şi chiar de oameni din PNL.
Majoritatea comentatorilor politici au căzut de acord că, prin această decizie, președintele și-a ostilizat o bună parte dintre susținătorii săi din turul întâi. Aceștia au considerat o ofensă atitudinea președintelui de a-i trata ca pe o simplă masă de manevră și ca pe un electorat captiv, care nu va avea altă opțiune în turul doi decât să voteze cu Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis stă confortabil, după primul tur, cu peste 3.381.000 de voturi, cele mai multe obținute în istoria democrată a României de un candidat de dreapta. Viorica Dăncilă a fost preferată de doar 2.047.000 de români, un alt record, dar negativ, pentru un reprezentant al PSD în istoria scrutinurilor prezidențiale. De notat însă că pe 10 noiembriea fost cea mai scăzută prezență la alegerile prezidențiale de după 1989.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Partidele fără candidat în turul 2 al alegerilor prezidențiale fac recomandări diferite propriilor simpatizanți pentru finala prezidențială. PMP și USR le recomandă propriilor votanți să pună ștampila pe Klaus Iohannis în turul 2. UDMR nu a făcut o recomandare pentru propriul electorat, singurul îndemn pentru votanții UDMR fiind să meargă la urne și în cabina de vot să ia „decizia cea mai bună”.
Liderul UDMR, Hunor Kelemen, spune că niciunul dintre cei doi candidaţi rămaşi în cursa prezidenţială nu a solicitat sprijinul comunităţii maghiare şi astfel nu va face campanie pentru niciunul dintre ei, dar îi îndeamnă pe alegătorii formaţiunii să meargă la vot. Kelemen Hunor a spus, însă, că el îl susţine, cu ştampila în mână, pe candidatul Partidului Popular European.
“Au trecut trei zile de la alegerile prezidenţiale din primul tur. În aceste trei zile, nimeni dintre cei care intră în turul doi nu au cerut sprijinul nostru, nu au cerut sprijinul comunităţii maghiare pentru turul doi. În aceste condiţii, dacă nu au cerut sprijinul nostru nu putem susţine aceşti candidaţi, nu putem face campanie pentru niciunul dintre ei. Noi avem încredere în înţelepcunea alegătorilor noştri, suntem convinşi că vor lua decizia cea mai bună şi îi rugăm să meargă la vot pentru că participarea la vot este foarte, foarte importantă la orice scrutin, la orice alegeri, indiferent că sunt parlamentare, europarlamentare, prezidenţiale, locale sau referendum noi am fost consecvenţi şi am spus participaţi la vot”, a declarat Hunor Kelemen, miercuri, într-o conferinţă de presă.
El crede că electoratul UDMR va decide cum este mai bine în acest tur doi al alegerilor prezidenţiale.
Hunor Kelemen a mai spus că îl va susţine cu ştampila în mână pe candidatul Partidului Popular European, dar nu va face campanie pentru acesta şi că este necesară o dezbatere electorală între Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă.
Pro România ar recomanda alegătorilor săi să voteze cu PSD în turul 2 la alegerile prezidențiale, dar nu este de acord ca Viorica Dăncilă să ajungă Președinte, spun surse din partid. În același timp, Pro România nici nu le poate recomanda simpatizanților săi să voteze anti-PSD din moment ce ambele partide sunt de stânga. Se conturează în partid varianta să nu se facă nicio recomandare, spun sursele citate. O decizie finală nu s-a luat însă în Pro România.
Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, întrebat fiind de ce în urmă cu patru ani vorbea despre aroganța lui Victor Ponta și acum refuză o dezbatere cu Viorica Dăncilă, că fostul lider PSD era un politician rezonabil în comparație cu actualul lider social democrat.
Victor Ponta i-a răspuns lui Iohannis la România TV, miercuri seara, în emisiunea lui Victor Ciutacu. Ponta i-a transmis că nu îl va vota în finala cu Dăncilă.
„Nu îl votez, cred că o să mă duc la vot. Am vorbit cu Mircea Diaconu și mi-a și zis că doar nu o să le spunem noi oamenilor ce să voteze. Am dreptul să mă duc la vot și să nu-l votez pe niciunul. Nu-mi place să votez răul cel mai mic. S-a dovedit în România că de câte ori votezi răul cel mai mic rezultă în final că e răul cel mai mare. Mersul la vot va fi un semn din partea mea, probabil va fi cea mai scăzută prezență.
M-am uitat la conferința de presă, de aseară, de la PSD, cu Dăncilă, Olguța și Olguțu. Arăta ca dracu! Mai lipsea Dragnea. De la patru milioane de voturi pe care le-a obţinut candidatul PSD – nu vorbesc despre mine, şi Adrian Năstase tot în jur de patru milioane a obţinut – ai ajuns la două milioane în cinci ani. Lucrul ăsta arată că jumătate dintre cei care au fost dispuşi să pună ştampila pe candidatul PSD nu o mai fac după cinci ani. (..) Fără să mă uit după laptele vărsat, vă reamintesc că în luna august împreună cu domnul Tăriceanu i-am propus doamnei Dăncilă în primul rând să facem o alianţă de guvernare şi am fi avut guvern şi să avem candidat comun. Doamna Dăncilă s-a opus, nu mai avem nici guvern de stânga, probabil, zic eu că şansele de a câştiga sunt spre zero.
Eu sunt convins, aşa cum s-a întâmplat şi în 2005 şi în 2010 că viaţa îi va obliga şi pe foştii mei de la PSD să facă nişte schimbări. (…) Singura persoană de pe acest mapamond care nu dormea noaptea crezând că îi iau locul, nerealizând că nu sunt membru de partid, e doamna Dăncilă.
Stânga dacă vrea să mai existe, să conteze, trebuie să vadă aceste mutaţii, categoric sociale. (..) O să vedeţi o mulţime de primari de comune de la PSD care se vor muta la PNL, pentru că s-au învăţat în această perioadă cu dependenţa de MDRAP, de banii de la buget şi o să treacă acolo. (…) Eu sper şi-mi doresc, pentru că eu nu o să fiu niciodată antipesedist (…) îmi doresc ca şi PSD-ul să facă ce a făcut în 2005 şi în 2010 şi anume să vadă ce s-a greşit şi să pornească o reformă nu doar de oameni, ci şi de abordare politică, pentru că altfel scena politică va fi dezechilibrată. Eu cred că PMP-ul se va topi în PNL, cred că USR trebuie să se reinventeze şi cred că PNL, cel puţin cum a început guvernarea, e tot ca PSD-ul, nu e nicio diferenţă, au început să-şi pună pilele prin tot felul de consilii de administraţie, să ia primari.”, a spus Victor Ponta.
La ALDE se discută că sunt puține șanse să fie o recomandare pentru Viorica Dăncilă pentru că este candidat de stânga și ALDE este partid de dreapta. Însă nici varianta Iohannis nu prea face cu ochiul ALDE după ce liderii partidului l-au criticat în permanență pe șeful statului în timpul mandatului. O variantă de compromis discutată neoficial în ALDE este recomandarea ca votanții ALDE să meargă la urne dar să-și anuleze votul. ALDE urmează să aibă o ședință în care să discute poziționarea partidului pentru finala prezidențială.
Klaus Iohannis riscă să intre în istorie, deși e aproape sigur de un nou cincinal la Palatul Cotroceni, cu o umilință la urne. Pentru turul 2 se preconizează un absenteism major. Dacă în turul 2 din 2014 stabilea o cifră impresionantă, convingând 6.288.769 de români să pună ștampila pentru el, acum, la numai 5 ani distanță, Iohannis ar putea avea cu cel puțin un milion de voturi mai puțin. O pierdere considerabilă, pe care președintele nu o poate explica.
O altă rușine prezidențială și nespeculată este însăși prezența de la primul tur. Iohannis a obținut 37,5% din voturile a 47,44% dintre românii cu drept de a merge la vot. Dintr-un total de 8.683.688 de voturi, Iohannis a convins numai 3.381.000. Dacă ne raportăm la numărul total al românilor cu drept de vot, de aproape 19.000.000, constatăm că președintele se află la un minim de popularitate și încredere. Iohannis a câștigat primul tur cu sub 18% din numărul total de votanți români!