SONDAJ. Credeţi că trebuia să accepte Klaus Iohannis o dezbatere cu Viorica Dăncilă? VOTAŢI!

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Viorica Dăncilă a insistat să existe o dezbatere cu Klaus Iohannis, dar a fost refuzată categoric. Dezbaterile de marți au atras atenția presei internaționale. Agenția France Presse vorbește despre un duel la distanță între finaliștii alegerilor prezidențiale. Credeţi că ar fi trebuit să existe o dezbatere între cei doi candidaţi. RomaniaTV.net vă invită să vă precizaţi punctul de vedere în sondajul alăturat.
Filip Stan
20 nov. 2019, 14:02
SONDAJ. Credeţi că trebuia să accepte Klaus Iohannis o dezbatere cu Viorica Dăncilă? VOTAŢI!

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019. Campania electorală atipică pentru turul al doilea al prezidenţialelor a continuat, aseară, cu dezbaterile individuale pe care cei doi candidaţi, Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis, le-au avut cu reprezentanţii mass-media.

Candidata PSD, Viorica Dăncilă, a organizat dezbaterea de la Palatul Parlamentului cu o oră înainte ca actualul preşedinte al ţării, Klaus Iohannis să susţină dezbaterea de la Biblioteca Centrală Universitară. Dăncilă a comparat deplasările externe ale lui Klaus Iohannis cu cele ale sale în calitate de premier şi a afirmat că din toate întâlnirile internaţionale preşedintele nu a obţinut nimic pentru ţară, nici măcar aderarea în spaţiul Schengen.

Câţi români s-au uitat la dezbaterile televizate organizate de Dăncilă şi Iohannis, cifre dramatice

Jurnaliștii străini au fost foarte interesați de cum se plasează Iohannis și Dăncilă în politica externă. France Presse a remarcat că cei doi și-au păstrat părerile în domenii controversate precum mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Președintele Klaus Iohannis respinge clar ideea, în vreme ce fostul premier crede că așa trebuie făcut.

Nici faptul că entuziasmul său i-a luat României statutul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru care s-a negociat ani la rând, nu a făcut-o să se răzgândească.

Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă sunt candidații rămași în cursă, după ce la votul de duminica trecută au obținut cele mai multe voturi din partea alegătorilor. Klaus Iohannis a fost votat de 37,82% dintre alegători, iar Viorica Dăncilă de 22,26%.

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale are loc în țară la 24 noiembrie, dar la secțiile de votare din străinătate scrutinul se desfășoară pe durata a trei zile, la fel ca la primul tur. 

Al doilea tur de scrutin are loc în aceleași secții de votare și circumscripții electorale, sub conducerea operațiunilor electorale de către aceleași birouri electorale și pe baza acelorași liste de alegători de la primul tur.

 Votarea în țară are loc duminică, 24 noiembrie 2019, între orele 7:00 și 21:00, cu posibilitatea de prelungire până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Programul secțiilor de vot din diaspora

  • vineri, 22 noiembrie 2019, între orele 12:00 – 21 :00;
  • sâmbătă, 23 noiembrie 2019, între orele 7:00 -21:00;
  • duminică, 24 noiembrie 2019, între orele 7 :00-21.00 (ore locale)

În toate cele trei zile există posibilitatea de prelungire a votării până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Potrivit legii, pot vota la secțiile de votare din străinătate cetățenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate, indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul altei țări – domiciliați, rezidenți sau turiști.

Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, îi îndeamnă pe toți cetățenii români din străinătate să nu lase pe ultima zi votul la secțiile de votare, pentru a evita aglomerația și pentru a fi siguri că și votul lor va intra în calcul la alegerea Președintelui României.

Cu ce acte se poate vota

Actele pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt:

  • cartea de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu;
  • paşaportul de serviciu electronic;
  • paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic;
  • paşaportul simplu temporar;
  • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

 

Alegătorii din țară votează cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu;
  • paşaportul de serviciu electronic;
  • carnetul de serviciu militar.

Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite doar de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Votul prin corespondență. Când se anulează votul

Alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate care au primit plicul pentru votul prin corespondență trebuie să se asigure, înainte de a lipi autocolantul pe candidatul preferat, că acesta a intrat în turul al doilea. În cazul în care autocolantul este aplicat pe un candidat care nu a intrat în turul al doilea, votul este anulat.

Plicurile cu opțiunile pentru turul ala doilea trebuie expediate astfel încât să ajungă la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondență până cel mai târziu în data de 21 noiembrie 2019.

Cei ale căror plicuri nu ajung până la termenul menționat vor fi notificați și îndrumați să se îndrepte spre cea mai apropiată secție de votare.

Secțiile de vot. Cum aflați unde puteți vota

Lista secțiilor de votare din străinătate poate fi consultată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe accesând următorul link :

https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2019/alegeri_2019/2019.11.01__lista_sv_835_alegeri_prezidentiale_2019.pdf

În țară, au fost organizate 18.748 de secții de votare, iar lista acestora poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro la secțiunea Management Electoral/Geografie electorală/Registrul secțiilor de votare.

Alegătorii pot afla la ce secție de votare sunt arondați accesând www.registrulelectoral.ro

În țară, cetățenii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, iar în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială, pot vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.

Cum se cere urna mobilă

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.

Cum se numără voturile

Ca și în primul tur, operațiunile privind numărarea voturilor, inclusiv ale celor prin corespondență, sunt înregistrate video și audio și se desfășoară în deplină transparență, în prezența tuturor membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare și a persoanelor acreditate.

Persoanele acreditate să asiste la efectuarea operațiunilor electorale la primul tur de scrutin sunt de drept acreditate să asiste la efectuarea acestor operațiuni și la al doilea tur de scrutin.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, duminică, 24 noiembrie 2024. Balanțele trebuie să fie cumpătate
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Repartitoare de căldură, obligatorii din ianuarie 2025. Cum se schimbă factura la căldură
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Este obligatoriu pentru asociația de proprietari! Trebuie să respecte legea
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy