Avertisment dur de la ONU. Catastrofa climatică nu va putea fi evitată. Ce trebuie să facem pentru a ne salva salva

ONU a lansat un avertisment dur către omenire. Dacă omenirea amână acţiunile imediate şi radicale necesare pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2), catastrofa climatică nu va mai putea fi evitată.
Iulian Tudor
28 nov. 2019, 09:50
Avertisment dur de la ONU. Catastrofa climatică nu va putea fi evitată. Ce trebuie să facem pentru a ne salva salva

ONU a avertizat luni că principalele gaze cu efect de seră care determină încălzirea globală au atins noi recorduri în anul 2018, nefiind observat ”niciun semn de încetinire”, scrie agerpres.ro. ”Nu există niciun semn de încetinire, şi cu atât mai puţin de diminuare, a concentraţiei de gaze cu efect de seră din atmosferă, în ciuda tuturor angajamentelor asumate în temeiul Acordului de la Paris privind clima”, a subliniat secretarul general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), Petteri Taalas, cu ocazia publicării buletinului anual privind concentraţiile de gaze cu efect de seră.

Citeşte şi Consiliul din Veneţia a fost inundat. Instituţia nu a luat măsuri de combatere a shimbărilor climatice

Acest raport nu ia în calcul cantităţile de gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă, ci pe cele care se menţin, având în vedere că oceanele absorb aproximativ un sfert din emisiile totale, la fel ca şi biosfera, care include pădurile.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, dioxidul de carbon (CO2), care este asociat cu activităţile umane şi constituie principalul gaz cu efect de seră care persistă în atmosferă, a înregistrat un nou record al concentraţiilor în 2018, cu 407,8 părţi pe milion (ppm), respectiv cu 147% peste nivelul preindustrial din 1750.

Îngrijorarea OMM este cu atât mai mare cu cât creşterea anuală a concentraţiei de CO2, care persistă timp de secole în atmosferă şi chiar mai mult în oceane, a fost superioară ratei medii de creştere în ultimii 10 ani. Conform observaţiilor cercetătorilor, concentraţiile de metan (CH4), al doilea cel mai important dintre gazele cu efect de seră persistente şi protoxidul de azot (N2O), au crescut, de asemenea, mai mult decât media anuală din ultimul deceniu.

Pentru a păstra speranţa privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, obiectivul ideal convenit prin Acordul de la Paris, emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui reduse cu 7,6% pe an, în fiecare an, de anul viitor până în 2030, conform raportului anual al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Ceea ce înseamnă o reducere de 55% între 2018 şi 2030. În cazul oricărei întârzieri după 2020, ”obiectivul de 1,5 grade Celsius ar deveni rapid de neatins”, scrie Agerpres.

În ceea ce priveşte limitarea încălzirii globale la +2 grade Celsius, emisiile ar trebui reduse cu 2,7% pe an, din 2020 până în 2030.

Aceste emisii, generate în special de utilizarea combustibililor fosili, au crescut cu 1,5% pe an în ultimii zece ani şi nu există ”niciun semn de încetinire”, a subliniat UNEP notând noul record de 55,3 gigatone de CO2 în 2018.

Lumea este deja cu aproximativ 1 grad Celsius mai caldă în comparaţie cu era preindustrială, fenomen ce antrenează o înmulţire a dezastrelor climatice. Iar cu fiecare jumătate de grad în plus impactul schimbărilor climatice va fi mai grav.

Conform UNEP, dacă emisiile vor continua în ritmul actual, planeta s-ar putea încălzi cu între 3,4 şi 3,9 grade Celsius până la sfârşitul secolului. Şi chiar dacă statele semnatare ale Acordului de la Paris îşi respectă angajamentele, mercurul din termometre va creşte cu 3,2 grade Celsius.

ONU susţine însă că este încă posibil ca încălzirea globală să fie limitată sub +2 grade Celsius şi chiar sub +1,5 grade Celsius. Pentru aceasta, semnatarii Acordului de la Paris trebuie să-şi multiplice cu 3 ambiţiile pentru atingerea primului obiectiv şi cu 5 pentru cel de-al doilea. Iar aceste angajamente trebuie să fie urmate de o acţiune imediată.

„Zece ani de procrastinare climatică ne-au adus acolo unde suntem”, a declarat pentru AFP Inger Andersen, director UNEP.

Omenirea va plăti un preț prea mare

Această constatare ”sumbră” transmite un mesaj clar cu câteva zile înainte de reuniunea asupra climei a ONU COP25, care va avea loc la Madrid la începutul lunii decembrie. ”Dacă nu luăm măsuri urgente acum (…), vom rata obiectivul de +1,5 grade Celsius”, a insistat Andersen.

Acordul de la Paris prevede o revizuire a angajamentelor statelor pentru COP26 de la Glasgow, la sfârşitul anului 2020, însă până în prezent doar 68 de ţări s-au angajat să facă acest lucru, niciuna nefiind membră G20, notează AFP.

Unele dintre acestea, care reprezintă 78% din totalul de emisii la nivel global, sunt de asemenea arătate cu degetul de UNEP. În cazul în care China, UE sau India şi-ar respecta angajamentele actuale privind reducerea emisiilor de CO2, cel puţin şapte membri, inclusiv Statele Unite sau Japonia, nu ar face-o.

ONU lansează câteva planuri de acţiune pentru ca ţările G20 să îşi aducă contribuţia la lupta împotriva schimbărilor climatice: interzicerea înfiinţării unor noi centrale electrice pe cărbune în China, dezvoltarea masivă a unei reţele de transport public în India sau introducerea maşinilor noi cu emisii zero până în 2030 în Statele Unite.

Aceste schimbări radicale ale economiei nu pot fi realizate fără o schimbare profundă ”a valorilor, normelor şi culturii consumatorilor”, subliniază raportul. O tranziţie la scară largă care va întâmpina, fără îndoială, ”obstacole şi provocări economice, politice şi tehnice” şi care va trebui să fie însoţită de măsuri sociale pentru ”a evita excluderea şi rezistenţa la schimbare”.

Eforturile de stopare a încălzirii vor implica investiții faraonice

De asemenea, eforturile vor implica investiţii masive. De exemplu, într-un scenariu de +1,5 grade Celsius, UNEP evocă în sectorul energetic investiţii de 1.600 – 3.800 miliarde de dolari pe an între 2020 şi 2050.

Iar dacă aceste costuri financiare sau sociale ale acestei tranziţii pot părea faraonice, tergiversarea va fi şi mai gravă – ”fiecare an de întârziere începând din 2020 va necesita reduceri mai rapide ale emisiilor, ceea ce va deveni din ce în ce mai costisitor, improbabil şi dificil” , a insistat UNEP.

Dovada: dacă omenirea ar fi început să acţioneze serios din anul 2010 emisiile ar fi trebuit reduse cu doar 0,7% pe an pentru +2 grade Celsius şi cu 3,3% pe an pentru +1,5 grade Celsius.

Însă pentru John Ferguson, analist la Economist Intelligence Unit, probabil că este deja prea târziu din cauza decalajelor dintre promisiunile statelor şi ceea ce se întâmplă în realitate. ”Acest decalaj explică pesimismul meu asupra faptului că nu putem limita încălzirea la +1,5 grade Celsius”, a declarat el.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Decizia pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat. Ce se întâmplă cu alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Cele mai accesibile destinații turistice din România de Revelion. Unde să te distrezi pe bani puțini în Noaptea dintre Ani
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Se construiește încă un pod peste Dunăre. Investiție uriașă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Cutremur vineri dimineață în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Parlamentul din Coreea de Sud a votat pentru demiterea președintelui interimar
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă