Marş la Viena pentru pădurile virgine din România

Pădurile din România au prieteni și la Viena. Asociația AGENT GREEN, împreună cu mii de apărători ai naturii, au organizat un marș pe străzile Vienei și au cerut salvarea pădurilor virgine românești!
Filip Stan
29 nov. 2019, 15:42
Marş la Viena pentru pădurile virgine din România

Țara noastră are ultimele 526 de mii de hectare de păduri primare și seculare din Europa, precum și cele mai vaste suprafețe intacte de natură sălbatică.

Protestatarii au ajuns la Ministerul Mediului din Viena cu mesajul: „SAVE ROMANIAN PRIMARY FORESTS” pentru că o serie de firme austriece toacă anual milioane de arbori din România și ar trebui responsabilizate.

„Vă spun sincer că sunt foarte plăcut surprins de ce se întâmplă acum la Viena. Totul a început acum o săptămână când am fost invitat de mișcarea Fridays for Future din Viena să țin un discurs. Acolo am povestit cu încă un coleg ce se întâmplă în România și ce impact au asupra țării noastre firmele austriece care procesează milioane de metri cubi în fiecare an, milioane de arbori din România. Ulterior a fost o dezbatere de vreo două, trei ore la Universitatea Bochum din Viena, unde împreună cu un coleg am avut o dezbatere cu reprezentanții uneia dintre acele firme austriece, binecunoscute la noi”, a declarat Gabriel Păun, președinte Agent Green.

Mafia lemnului din România, serial pe Netflix. Tăietorii de lemne au vrut să lichideze echipa de filmare, dezvăluiri cutremurătoare 

Potrivit datelor furnizate de Greenpeace România, din 2005 și până azi au mai rămas sub jumătate din cele 250.000 de hectare de păduri primare, estimate acum 14 ani, care reprezintă ca 60% din pădurile virgine europene. Din cele 120.000 de hectare de păduri virgine care au mai rămas în României, doar 30.000 de hectare se află sub protecție strictă.

Pădurile virgine sunt ultimele ecosisteme forestiere în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără a fi afectată semnificativ de intervenția omului.

În pădurea virgină arborii mor de bătrânețe, cad, se rup sau se usucă pe picior, iar lemnul mort rămâne acolo, hrănind ecosistemul pentru generațiile viitoare. În pădurea virgină trăiesc arbori de toate vârstele, de la sămânța abia încolțită, la cei care au atins limita fiziologică, asemenea unei comunități: copii, părinți și bătrâni care se sprijină reciproc, dând curs unei vieți armonioase și sănătoase. Sub coroanele giganților de peste 500 de ani mișună peste 10.000 de specii de animale, de la organisme unicelulare, ciuperci, plante, insecte și până la vietăți familiare precum mistrețul, cerbul, capra neagră, lupul, râsul, buha, ursul brun, toate într-o strânsă legătură firească. Dacă pădurea virgină dispare, se pierde o evoluție naturală de mii de ani – nu numai o lecție vie păstrată în adevărate laboratoare ale naturii dar și o parte a identității culturale a comunităților locale din România.

Cartarea și identificarea pădurilor virgine, esențiale pentru o protecție eficientă

Pe teren au fost evaluate peste 250.000 ha considerate potențiale păduri virgine

Peste 41.150 ha păduri virgine și cvasivirgine au fost identificate

WWF a identificat și a comunicat către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor rezultatele obținute:

  • Maramureș – 4293 ha
  • Covasna – 85 ha
  • Brasov – 4631 ha
  • Sibiu – 3124 ha
  • Hunedoara – 5508 ha
  • Gorj – 4807 de ha
  • Mehedinți – 517 de ha
  • Caraș-Severin – 6665 ha
  • Bihor – 1363 ha
  • Cluj – 131 ha
  • Arges – 1950 ha
  • Prahova – 2158 ha
  • Buzau – 1422 ha
  • Harghita – 221 ha
  • Suceava – 325 ha
  • Iasi – 77 ha
  • Botosani – 97 ha
  • Tulcea – 161 ha
  • Dambovita – 133 ha

Pentru aceste județe procesul de identificare a pădurilor virgine și cvasivirgine nu este efectuat în totalitate, evaluările continuând și în acest an

În mod separat de demersurile WWF pentru identificarea și cartarea pădurilor virgine, este de așteptat (existând informații certe în acest sens) ca și alți administratori de păduri, administratori de arii protejate și proiectanți în amenajări silvice să fi urmat procedurile legale în acest sens, prin eforturi proprii.

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
O monedă extrem de rară te poate face milionar. Singurul exemplar din 1954 este foarte căutat de colecționari
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Playtech.ro
Zodiile care câștigă la loto înainte de Revelion. Norocul e de partea lor, se vor îmbogăți
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
E obligatoriu de la 1 ianuarie în toată România. Legea impusă Uniunea Europeană
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
StirileBZI
Ce trebuie să faci după ce deschizi butoiul cu varză murată: Cum procedezi ca „să nu facă floare“!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Cod galben și portocaliu de vânt puternic în Dobrogea, Muntenia și Moldova
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)