Această tehnologie a fost testată deja în Turcia și Grecia și s-a dovedit a fi utilă, pentru că majoritatea cutremurelor de acolo au fost prezise cu patru până la opt ore înainte de a se produce. Universitatea Politehnică București este partener al acestui proiect în România, iar rectorul instituției, Mihnea Costoiu, a declarat la Radio România Actualități:
„Este vorba nu de studiul pământului, ci de studiul ionosferei, de studiul radiațiilor pe care pământul le emite în momentul în care se preconizează a avea loc un cutremur. Aceste informații evident sunt apoi studiate și introduse într-un algoritm de calcul care ne furnizează informații cu privire la potențialele cutremure„.
În acelaşi timp, seismologul Mihai Diaconescu a afirmat, la România TV, despre această aplicație: „Este o şansă care trebuie fructificată. Eu, personal, nu cred în predicţie, pentru că în momentul producerii unui cutremur sunt n factori care nu pot fi cuantificaţi în momentul de faţă. Merită să le dăm o şansă acestor oameni. Eu am participat la prezentarea firmei respective. Au făcut un experiment pentru vestul Turciei şi Grecia şi dânşii susţin că ar fi un procent de 90 la sută de predicţie. Aşteptăm şi partea ştiinţifică pentru a vedea exact despre ce e vorba„.
Şeful companiei israeliene Ionoterra a declarat recent că anul acesta au fost aproximativ 11.000 de cutremure în lume, dintre care 130 au avut peste 6 grade pe Richter.